Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 27 december 2013

Johan Theorin: Rörgast - Bokomdöme

Rörgast
Av Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 9789146221562, Inbunden, 456 sidor
Den fjärde och avslutande delen i Johan Theorins årstidsserie om Öland tilldrar sig på sommaren. Det är tryckande hett, det kryllar av turister och den gamle skepparen Gerlof Davidsson tillbringar några dagar i sin stuga istället för på det äldreboende där han vistas mest. I kraft av sin ålder lever han mycket på gamla minnen. Det är speciellt ett som etsat sig fast från hans barndom. Han har hört knackningar inifrån en kista vid en begravning när han hjälpt till med att sänka kistan ner i graven. Föga anar han att han på sin ålderdom kommer att få ett svar på den gåtan.

I nutiden väcks Gerlof en natt av att en pojke bankar på hans dörr. Han berättar om ett spökskepp som han mött, ett skepp fyllt med döda sjömän. Gerlof är som vanligt nyfiken och analyserande. Han vill veta vad som ligger bakom pojkens upplevelse. Pojken tillhör en släkt som sedan länge dominerat bygden. Nu äger de en semesteranläggning där många turister bor och festar. Men har de verkligen rent mjöl i påsen? Gerlof sticker näsan i blöt där också. Samtidigt finns det en mystisk återvändare i bakgrunden. Vad vill han?

Naturligtvis har författaren stoppat in en del övernaturliga inslag i sin intrig. Det förutsätter man nästan som läsare. Men den ingrediensen är mer nedtonad än i tidigare böcker. Handlingen är mer rak och okomplicerad än vanligt och man har hela tiden en föraning om vad som komma skall. Boken handlar främst om hämnd och makt, och vad som kan driva människor att beträda gränser på grund av det.

Deckarsverige har ju gott om författare som skriver om olika delar av landet. Ingen är så skicklig på att skriva om sin miljö som Johan Theorin. Det är så att man vill packa sina väskor och dra dit på en gång. I hans beskrivningar förefaller Öland vara den vackraste platsen på jorden.

Rörgast är alltså en mer renodlad kriminalroman än hans tidigare böcker. Kanske är det en indikation på vad han kommer att skriva härnäst. Vad det än blir väntar jag med spänning på vad det ska bli. Johan Theorin tillhör våra lysande stjärnor i genren.

Betyg: 4 tomteluvor 
 Foto: Mickey Thörnblad

Inga kommentarer: