Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 18 december 2013

Nina Larsdotter: Annan påföljd - Bokomdöme

Annan påföljd
Av Nina Larsdotter
Litet Förlag 2013
ISBN 9789187548031, Danskt band, 316 sidor
Philip och Sofia är mitt i tonåren. De är tillsammans och älskar varandra. På Valborg kysser han Mathilda. Katastrof!! Det blir upprinnelsen till en relations- och spänningsroman som har hämtat inspiration från verkligheten, det så kallade Sturebymordet 2009.

Philip är mycket dominerad av Sofia, men ändå vill och kan han göra allt för henne. Hur långt kan han tänkas gå? Om Mathilda inte fanns, skulle då Sofia älska honom mer?

Vi får också följa Mathildas mamma som i ungdomen lämnade sin kärlek. Nu står han plötsligt framför henne igen. Väcks de gamla känslorna och ska hon berätta för honom om den hemlighet som hon burit på i så många år?

Tanken är att detta ska bli den första delen i en trilogi om människors val och konsekvenserna av deras handlande. Nina Larsdotter har i den serien börjat riktigt bra. Det är mer sällan man märker att man läser en debutantbok. Hon är också grundare av det lilla förlaget Litet Förlag som redan gett ut några ganska trevliga böcker.

Författaren har en bra förmåga att hålla spänningen vid liv. Boken är verkligen en bladvändare. Man kastas mellan hopp och förtvivlan när man ömsom fördömer ungdomarna och ömsom försöker få dem att agera annorlunda. Man känner verkligen att handlingen drivs mot det oundvikliga slutet, men det minskar ändå inte spänningen. Trots allt gror ett litet hopp om ett lyckligt slut. Nina Larsdotter behandlar språket väl och endast undantagsvis känns det krystat eller forcerat.

Boken är till utseendet en av årets läckraste. Tilltalande färger och fint material. Snygga illustrationer vid kapitelbytena. Den känns helt enkelt behaglig att hålla i.

Jag vet inte om hon kommer att behålla någon av sina väl beskrivna karaktärer i sina kommande böcker. Oavsett det ser jag fram emot att läsa dem.

Betyg: 3 tomteluvor 

Inga kommentarer: