tisdag 18 februari 2014

Peter Winai: Levande döda - Bokomdöme

Levande döda
Av Peter Winai
Win Books 2013
ISBN 9789198102611, Häftad, 226 sidor
Detta är en uppföljare på Ingreppet som jag har recenserat tidigare. Maria Holm på UD och biståndsarbetaren George Cournot är återigen huvudpersoner. Handlingen är till största delen förlagd till Rwanda. Författaren har yrkeserfarenheter som kommer väl till pass i hans skrivande.


George är på uppdrag i Afrika och dras in i den ena skumma affären efter den andra. Det är händelserikt, men den stora hemligheten som han kommer på spåren är brottslig handel med kroppsdelar avsedda för illegala transplantationer. Samtidigt får man som läsare en god inblick i hur livet kan vara i Rwanda och hur svår kvinnornas situation är i Kongo. Och det senare är ingen trevlig läsning.

Maria Holm gör sig omöjlig på sin arbetsplats och hamnar mer som ett straff eller en förvisning i Rwanda. Där träffar hon sin vän George igen och de båda försöker avslöja transplantationsbrottslingarna. De utsätts för stora faror och det blir mycket spännande.

Författaren har tänkt sig en trilogi och jag läser gärna del tre också eftersom han skriver om angelägna ämnen. Däremot skulle jag önska mig lite djupare persongestaltningar och miljöbeskrivningar. Hans böcker inbjuder ju till det, men han koncentrerar sig istället nästan helt på intrigen och händelsebeskrivningarna och det gör han med den äran.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3