lördag 24 maj 2014

Erik Axl Sund: Glaskroppar - Bokomdöme

Glaskroppar
Av Erik Axl Sund
Ordfront Förlag 2014
ISBN 9789170376887, Inbunden, 383 sidor
Författarna till den rosade och belönade trilogin om Veronica Bergman svaghet (Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar) kommer nu med första delen i en ny melankoliserie. Tidigare publicerade de under sina riktiga namn, Eriksson & Axlander Sundquist, men nu har de skaffat sig en officiell pseudonym.

Läsarna får inblickar i världar man inte trodde fanns. Ungdomskulturer med musik och självmord som smittar. Det är mörkt, det är skitigt och det är ganska hopplöst. Men det är förbannat bra. Vad gör det att jag håller andan och förfasas när det är så väl berättat att jag definitivt tror på varje ord de skriver. Jag kan nästan höra den våldsamma musiken som är en del av boken i bakhuvudet också. Jag har läst den på buss och pendeltåg och då bl a lyssnat på hårdrockgruppen Slipknot, men jag misstänker att det betraktas som mesmusik i det här sammanhanget.

Polisen Jens Hurtig får i uppdrag att utreda en självmordsvåg som drar över landet. Det är ungdomar som förgriper sig på sig själva och de lyssnar alla på enmansbandet Hunger i samband med sitt alltid extremt våldsamma slut. Läsaren får också följa några vilsna (eller är dom verkligen det?) ungdomar vars liv är på väg att gå till spillo med missbruk, rå musik och hopplöshet. Hur långt kan de gå för att nå vad de vill. De skadar sig själva och pratar om och funderar på självmord hela tiden.

Bokens framsida talar tydligt om vad boken innehåller, ingen falsk marknadsföring. Svärta och ångestskrik. Det är den korta innehållsförteckningen.

De skriver eget. Oefterhärmligt. Ganska kortryckt och i presens. De varvar mellan första och tredje person. Det blir effektfullt och ökar närvarokänslan. Huvudpersonerna i boken får egna kapitel och de är ganska korta vilket skapar TV-seriefeeling. Det är en märklig känsla att en så obehaglig bok är så svår att lägga ifrån sig.

Det är inte utan att man undrar åt vilket håll den här bokserien ska gå. Vad kommer härnäst? Jag och många fler undrar?

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2