tisdag 8 juni 2010

Österlen - Dag 1

Äntligen har jag fått tummen ur och ska börja rapportera från den nu avslutande Österlenresan. En resa som jag fått i 60-årspresent av brodern och systern. Och jag fick ha med mig hustrun också, vilken bonus!!! Vi blev upplockade i hemmet onsdag morgon. Vädret lovade mycket och som vanligt hade vi för stor packning. Vad är det som gör att väskor fungerar som klädmagneter? Vi lyckades med att bli kaffesugna efter tio minuter och stannade så småningom vid Saltå kvarn, antroposofernas hak utanför Järna. Fika, leverpastejmacka och ekologisk glass. Mjauuu!!! Samt varningskyltar för tamdjur!!!
Sedan brassade vi på mot Skåne. Eller vi, det var brodern som likt sin ungdomsidol Tom Trana satt bakom ratten i alla fem dagarna. När vi kom ut ur smålandsskogarna började landskapet öppna upp sig, det vackra Österlenlandskapet. Och fortfarande lös solen på de goda, om än inte med värsta gasset.
Vi beslutade oss för middag innan vi uppsökte vårt blivande högkvarter. Sjöbo Gästgifvaregård fick äran att ta emot oss denna kväll. Ett märkligt, men vackert och intressant ställe. Det som först mötte oss var ett gäng kamouflageklädda militärer. Direkt hämtat ur filmen Repmånad. Och det var ju onsdag – piglördag. Vi funderade på att köpa vit sprayfärg och skriva HELIKOPTER på deras bil som stod utanför. Krogen hade en imponerande samling av elefanter – ingen levande. Och autografer av bl a Nick Borgen och Nanne Grönwall på väggen. Toppa det om ni kan!! Gästgifvaregården var värd en resa bara för sin sparris. Jättesparrisar i jätteportioner med goda tillbehör som lufttorkad skinka, hollandaisesås mm. Mjauuu!!! Vi provade också det lokal färskölet från Ystadbryggeriet. Nja, nu har vi testat det. Till sist återstad bara att söka upp vårt blivande natthärbärge – där vi skulle sussa gott i fyra nätter. På Haga Österlen. http://www.pahaga.se/ Där tog Felicia & Mårten emot oss (fast Mårten dök visst upp lite senare). På deras fina gård fick vi privilegiet att bo, sova och äta frukost. Redan första kvällen tog Felicia oss på en rundtur runt gården och alla dess djur. Två ston hade fölat, där fanns lammungar, kycklingar och de allra sötaste små grisar. Kor, hundar och katt naturligtvis. Och till sist återstod bara att krypa till kojs i de rogivande sängarna och slumra in. Jag tog nog en liten whiskypinne innan jag somnade medan jag tänkte på hur ljuva och avslappnade vissa dagar kan vara.

Jag återkommer med rapporter från kommande dagar. Fler bilder från dag 1 kan ni se här: http://picasaweb.google.com/harryfriberg/OsterlenDag1##

5 kommentarer:

Mr Lord sa...

Hmmm såg inte till någon Snaps till sillen ?

Syster yster sa...

Tom Trana ?? Var tvungen att googla ;-)

Nisse Scherman sa...

Piratens Bäska Droppar

Anonym sa...

Skoj att läsa att ni trivdes hos oss! Ni verkar ha haft en underbar helg för övrigt med.

Får vi förresten använda några av era fina bilder till vår hemsida när vi ska bättra på den lite?

Nisse Scherman sa...

Det är klart ni får använda bilderna/Nisse, Lena, Kjelle & Maria

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8