fredag 13 januari 2023

Aron Olnafors: Dödens verk - Bokomdöme

 

Dödens verk

av Aron Olnafors

Bonnevier & Olofsson förlag 2022

ISBN 9789198239195, Inbunden, 251 sidor

 

I samband med utgivningen av Aron Olnafors förra bok avslöjades vilka som låg bakom synonymen. Detta tillkännagivande har nu dragits tillbaka. Det visade sig vara Fake News. Så nu svävar världen i ovisshet igen. Inte ens förläggaren Arne Olofsson!! har något sensationellt nytt att berätta. Trots att detta är den åttonde volymen i serien.

Författaren är en av få som skriver i Bo Baldersons och Tomas Arvidssons anda. Näst intill våldsfria kriminalromaner med humor, satir och ironi som främsta kännemärke. En genre som jag själv uppskattar mycket, min favorit är amerikanen Donald E Westlake.

Naturligtvis finns här en sida med beskrivning av bokens personer. Redan där gläder man sig åt att de tre numera ganska ålderstigna brottsbekämparna finns med. Företagsmagnaten Severin C. Brattenskiöld, f.d. bankdirektören Erik Gyllenberg och naturligtvis Landshövdingen.

Bokens titel anspelar på den miljö den mestadels tilldrar sig i, Handläggningsverket. Det är en statlig myndighet som kapar åt sig mer och mer makt. Det är en myndighet vars främsta skäl att finnas verkar vara att fördröja och bordlägga samt att göra ett och annat avslag.

Stig och Marie är två personer som har blivit nyanställda på Verket. De känner inte varandra men får kontakt. Läsaren får följa deras öden genom de mystiska händelser som inträffar. T o m mord. Plötsliga dödsfall lockar alltid de tre äldre hjältarna.

Arbetet på Handläggningsverket (lysande namn) beskrivs med humor och det är inte utan att det går att dra paralleller till den statliga byråkrati som en vanlig medborgare möts av. Kanske är det till och med lite mycket av den varan vilket får mig att sakna fler inslag med bokens hjältar.

Aron Olnafors, vem han nu är, förtjänar all heder för sitt trogna arbete att lyfta fram den komiska deckaren, en alltför undanskymd genre i svensk kriminallitteratur.

Betyg: 3 tomteluvor  


Eventuellt är detta den enda bild som finns på Aron Olnafors.

Eventuellt alltså!

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2