onsdag 25 mars 2015

Björn Persson: Hålla tand för tunga - Bokomdöme

Hålla tand för tunga
Av Björn Persson
Ultima Esperanza Books 2015
ISBN 9789163750618, Inbunden, 298 sidor
Björn Persson fick blodad tand efter sin fjolårsdebut med Som man sår får man skörda, och kommer nu med en uppföljare. Vi får återse några karaktärer från den boken bl a journalisten Lenny Eriksson och den slitne kriminalinspektören Stig Elofsson. Mycket av de nybörjarfel som återfanns i första boken är nu borta och författaren har åstadkommit en ganska gemytlig kriminalroman.

Han gräver där han står och det är naturligtvis det bästa sättet. Att skriva om sådant man kan. Han har bl a en bakgrund som journalist och som travtränare. Då skriver man om det.

En travtränare blir mördad. Igen – precis som i förra boken. Men i staden, som är Sundsvall, begås också en mängd bombattentat. Flera brevbomber exploderar, ibland med dödlig utgång. Polisen får mycket att stå i. Vad finns det för samband mellan dåden? Sakta rullas historien upp.

Björn Persson skriver med gott humör. Författaren mixar internationell brottslighet, knarkaffärer, motorcykelgäng och uppgjorda spel med samma lättsamma anslag. Han använder sig av humor, utan att det för den skull blir farsartat. Det är trevligt, och ganska ovanligt inom svenska kriminalromaner. Åtminstone numera. Jag uppskattar det! Det finns ändå alldeles för många våldsamma skildringar, alltför många seriemördare och alltför många bestialiska brott att läsa om på andra håll.

Brotten är förvisso hemska här också, men de blir liksom inte på riktigt. Det är istället en del av en underhållande bok. Det hade egentligen inte krävts den typen av brott. Med lite mindre våldsamma händelser hade boken ändå fungerat. Det tar det goda skrivarhumöret hand om.

Betyg: 3 tomteluvor 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6