Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 3 mars 2015

Märta Holmerin: Alltid i din skugga - Bokomdöme

Alltid i din skugga
Av Märta Holmerin
Alberget Förlag 2014
ISBN 9789198121735, Häftad, 495 sidor
Det här är något så ovanligt som en Södertäljedeckare, något som på senare tid Inger Frimansson också gett sig på. Miljöbeskrivningarna är initierade, författaren är själv från staden. Företaget Scania står i centrum, även om det inte nämns i klartext. En människa hittas massakrerad i en av bolagets maskiner. Det avskrivs först som ett självmord, men det finns oklarheter.

Södertäljepolisen Alexander Malmsten har utredningsansvaret, och så småningom inser han att det är ett mord som begåtts. Journalisten Julia Nöjd har fattat misstankar långt tidigare. Hon har fått anställning på företagets informationsavdelning och kan inte låta bli att lägga näsan i blöt.

Därmed korsas dessa två huvudpersoners väg igen. Redan i Märta Holmerins förra bok Aldrig vid din sida möttes de, då på Gotland. Tycke uppstod, men än mer blev det fnurror på tråden. Fnurror som här fortsätter i en allt accelererande styrka. Allt observerat av kriminologiprofessorn Margaret Drake, som både är intresserad av Julias bästa och av alla brottsfall hon kommer i kontakt med. Boken är lika mycket en relationsroman som en deckare, kanske till och med övervägande.

Författaren fortsätter sitt sätt lite gammeldags sätt att skriva. Det finns även nu en god portion Maria Lang i stilen. Men jämfört med förra boken har det tyvärr blivit lite våldsammare. Det har också blivit en betydligt längre bok och det är inte en förbättring. 200 sidor hade kunnat strykas här och intrigen hade blivit både tätare, mer spännande och intressantare.

Men jag tycker fortfarande om Holmerins sätt att med en gnutta humor och med akuta relationsproblem ändå föra kriminalgåtan framåt.

Betyg: 3 tomteluvor 

Inga kommentarer: