söndag 5 juni 2016

Roslund & Hellström: Tre minuter - Bokomdöme

Tre minuter
Av Roslund & Hellström
Piratförlaget 2016
ISBN 9789164204622, Inbunden, 569 sidor

Jag hade lite svårt att komma igång med den här boken, mest beroende på att jag blev lite överraskad över att den inte tilldrar sig i Sverige. Författarna har förvisso varit utanför landets gränser tidigare, men de har ändå gjorts sig kända för att ta upp inhemska problem. Men jag blev snabbt fast i denna mycket välskrivna thriller.

Colombia är Roslund & Hellströms arena denna gång, med några utstickare till Sverige och USA. Det handlar om vad narkotikahandelns astronomiska belopp kan driva de iblandade till. Hur hänsynslöst människor behandlas när pengarna styr.

Boken är en fortsättning på Tre sekunder (mitt omdöme) från 2009 som blev flerfaldigt prisbelönad. Bl a Bästa Svenska Kriminalroman och The International Dagger. I litterär tid har det nu gått tre år och vi får främst återse Piet Hoffman, den svenske brottslingen som blev infiltratör. Det är han nu också, åt amerikanska polismyndigheter. Han har med stor framgång infiltrerat kokainmaffian i Colombia. I Sverige blev han sviken av sin hanterare och nu sker samma sak igen, amerikanerna låtsas inte om honom när han placeras på deras egen dödslista. Men nu har han tre minuter på sig för att kunna överleva istället för tre sekunder.

Som alltid när dessa författare presenterar något får man sig en god portion lärdom. En lärdom som är skrämmande, om hur brutalt det fungerar i knarkhandelns innersta kretsar. Hur lite ett människoliv betyder, oavsett om det är en annan brottsling eller ett oskyldigt barn. Roslund & Hellström sätter fingret på det onämnbara och det outhärdligt skrämmande.

Persongestaltningarna är djupa, oavsett vilken sida av lagen karaktärerna står på. Bevekelsegrunder och beteende behöver inte förklaras. De framgår tydligt av dialog och handlande. Att boken är närmare 600 sidor brukar jag anmärka på, men i denna bok känns det nästan för kort. Bladvändare är ett alltför slitet begrepp, men jag har inget bättre. Läsandet drivs framåt mot den oförutsägbara upplösningen.

Även om jag föredrar Roslund & Hellström på hemmaplan, så är det här en av årets hittills bästa läsupplevelser.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Peter Knutsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6