Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 10 augusti 2018

Bo Svernström: Offrens offer - Bokomdöme


Offrens offer
av Bo Svernström
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 9789100175603, Inbunden, 477 sidor

Bo Svernström är journalist på Aftonbladet och gör sin debut med denna kriminalroman. Han har anammat rådet att gräva där man står och låter huvudpersonen Alexandra Bengtsson arbeta på en kvällstidning. Hon är ganska cynisk i sitt jobb och blundar inte för att kliva in i människors privata sfär.

Ett extremt brutalt mord sker i Rimbo. En man är uppspikad på en vägg. När polisutredningen drar igång upptäcker man att mannen lever. Fler mycket grova mord sker och poliskommissarie Carl Edson tror sig ha fått en seriemördare på halsen.

Inledningen av boken är traditionell med en utredning som hankar och hackar sig fram. Alexandra skriver i tidningen och försöker klämma Carl på fler uppgifter. Den ena deckarschablonen efter den andra dyker upp. En hund som hittar ett lik, en sur men effektiv tekniker, en cynisk rättsläkare mm.

Halvvägs in i boken blir jag rejält överraskad. Boken byter karaktär på ett sätt som jag inte hade kunnat gissa i min vildaste fantasi. Svernström lyckas med att vända historien helt upp och ned. Som luttrad deckarläsare kan jag inte bli annat än imponerad. Från att ha varit en traditionell bok blir det till något eget och unikt.

För att vara debutant är det här bra, mycket bra. Kanske är boken i längsta laget och kanske har författaren lite svårt att åstadkomma ett trovärdigt slut. Men på det hela taget är detta absolut en av årets bästa debutanter.

Betyg: 4 tomteluvor  Foto:Martin Stenmark

Inga kommentarer: