söndag 12 augusti 2018

Mattias Edvardsson: En helt vanlig familj - Bokomdöme


En helt vanlig familj
Av Mattias Edvardsson
Forum, 2018
ISBN 9789137152455, Inbunden, 456 sidor

Mattias Edvardsson berättar med egen ton, med säregna grepp och med ett språk som både fängslar och skapar spänning. Han gör det med små, sparsmakade medel och har förstått att i detaljerna finns helheten. Detta är hans andra vuxenroman. Förra året kom den kritikerrosade En nästan sann historia.

Den helt vanliga familjen består av advokaten Ulrika, prästen Adam och deras 19-åriga dotter Stella. Kanske är de ändå inte så vanliga. Eller är det just ovanligheten som är det vanliga. På ytan lever de ett lugnt övre medelklassliv i Lund. Men under den ytan bubblar hemligheter som sakta avslöjas i boken.

När Stella anklagas för mord blir livet förändrat. Stella är en obstinat, impulsiv och envis tonåring. Adam börjar forska på egen hand och han tvingas bryta mot sina religiösa principer. Ulrika är kallare, mer beräknande och den som försöker hålla ihop familjen.

På många sätt liknar boken Malin Persson Giolitos Störst av allt, med en tonåring som anklagas för ett brott och en avslutande rättegång. Men i Malins bok finns bara en berättare, flickan. Mattias Edvardsson låter i tur och ordning pappan, Stella och mamman berätta.

Spänningen hålls vid liv ända till sista sidan även om boken hade tjänat på att vara lite kortare. Personerna är väl gestaltade, inte bara de tre huvudpersonerna, utan även advokaten och Stellas vän Amina. De tre berättarna har förvisso olika språk, men där kunde åtminstone Stellas röst ha varit mer tonårstrulig.

Boken är absolut en av årets bättre i spänningsgenren. Författarens alldeles egna språk skapar en vibrerande vilja hos läsaren att få veta vad som har hänt och hur det ska sluta. Mattias Edvardsson har definitivt skrivit in sig i eliten bland vår spänningsförfattare. 

Betyg: 5 tomteluvor 



 Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5