tisdag 28 augusti 2018

Maria Adolfsson: Felsteg - Bokomdöme

Felsteg
av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand
ISBN 9789146234173, Inbunden, 440 sidor
Att använda sig av fiktiva miljöer är inte ovanligt i deckargenren. Håkan Nessers böcker tilldrar sig i ett land utan namn, men som språkmässigt kan placeras på kontinenten, kanske mot Holland/Belgien. Maria Adolfsson har skapat ett eget land, Doggerland, som både är fiktivt och inte. Det fanns som landområde för 6 000 - 7 000 år sedan och ligger där Doggers Bankar finns. Mellan England och Danmark, norr om Nederländerna.
Där har författaren skapat ett eget land med egna miljöer, karta, städer och flera öar. Hennes orts- och personnamn påminner mycket om Håkan Nessers värld. Att då åstadkomma så realistiska och målande miljöbeskrivningar som hon har gjort är en bragd. Som läsare åker man med och känner dofter, hör ljuden och ser vyerna.
Upptakten till boken är genialisk. Bokens huvudperson kriminalinspektör Karen Eiken Hornby vaknar upp bakfull i samma säng som sin chef. Hon smyger därifrån men blir snart kallad till en mordplats. Chefens förra fru är offret. Det innebär att hon blir ansvarig för utredningen med allt vad det kan innebära av konflikter med både chef och kollegor.
Jakten på mördaren sniglar sig fram, utredningen står ofta still. Karen har svårt att finna ledtrådar och hon ifrågasätts av den mansdominerade poliskåren. I återblickar får man också bekanta sig med ett kollektiv på 70-talet. Naturligtvis har det kopplingar till det aktuella mordet.
Kanske är boken lite för lång, vilket gör att det skapas temposvackor i berättelsen, även om den hela tiden tuffar på i ett behagligt makligt tempo. Det är samtidigt stort fokus på miljön och på sidokaraktärerna. Författaren har ett underhållande och greppbart språk med stor trivselfaktor, trots det allvarliga ämnet.
Det ska bli fler böcker om Karen Eiken Hornby. Det ser jag fram emot.

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2