måndag 22 juli 2019

Camilla Läckberg: En bur av guld - Bokomdöme


En bur av guld
Av Camilla Läckberg
Forum 2019
ISBN 9789137152684, Inbunden, 374 sidor

Författaren har för första gången lämnat Fjällbacka, nästan. Huvudpersonen är visserligen uppväxt i den bohuslänska orten men har ingenting med Erika och Patrik att göra.

Camilla Läckberg har inspirerats av Fay Weldon och slagit in på hämndspåret, med feministiska motiv. Bokens centrala karaktär heter dessutom Faye. Hon lever i det till synes perfekta äktenskapet, om nu perfekt kan definieras med pengar och lyxigt leverne.

När hon blir sviken av sin man ställs allt på ända. Hon hamnar i en tillvaro utan några som helst tillgångar och måste kämpa för att få vara med sitt barn. Efter en tid bestämmer hon sig för att hämnas. Det gör hon grundligt och gruvligt.

Hon skapar sig snabbt en egen förmögenhet! för att sedan använda sina pengar till att fullständigt pulvrisera sin exman. Fortfarande jämställs på det viset framgång med kronor.

Är Faye en sympatisk person? Nej, egentligen inte. Hon kan bokstavligen gå över lik för att nå sina mål. Det redan innan hon har träffat sin man. Hennes ambitioner är för de flesta ouppnåeliga. Det konsumeras mycket lyxvaror och vardagslivet kan te sig ytligt och främmande.

Men jag föredrar absolut detta framför Läckbergs Fjällbackaserie. Intrigen är bättre konstruerad och karaktärerna är mer spännande och intressanta att följa. Om än ganska förutsägbara.

Hämndberättelsen har ingen sens moral man kan ta till sig. Den typ av hämnd som Faye använder sig av känns inte rimlig, även offret är en svinpäls av absolut värsta slag.

Det är trots allt bra att författaren vidgar sina skrivarvyer, att hon ger sig ut på nya fält och på det viset också visar upp en högre kvalitet.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Magnus Ragnvid

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2