fredag 12 mars 2021

Anna Tell: Norr om Beirut - Bokomdöme

Norr om Beirut

Av Anna Tell

Wahlström & Widstrand 2021

ISBN 9789146236504, Inbunden, 397 sidor

 

 

Som jag har skrivit förut, det har kommit ovanligt många internationella thrillers i början på detta år. Det här är den bästa jag läst av dem. Det förekommer kvinnliga huvudpersoner i en del av dem, så även här. Vi får återse förhandlaren Amanda Lind för tredje gången.

 

De internationella kopplingarna denna gång leder till Afghanistan och Libanon. Mycket av boken tilldrar sig ändå i Sverige.

 

Det är en spännande och fantasirik historia Anna Tell har konstruerat. Den berättas tämligen långsamt, vilket tilltalar mig. Men visst finns här actionavsnitt och våldsamma scener.

 

Amanda rycker ut till Västerbron där en man hotar att ta sitt liv. Hon misslyckas med uppdraget att rädda honom. När polisen forskar vidare uppdagas det att hans två barn har varit tillfälligt kidnappade något tidigare. Men det har aldrig polisanmälts. Vidare undersökningar leder utomlands.

 

Parallellt får läsaren följa en afghansk kvinna och hennes barn på flykt till Europa. Dessa avsnitt är inkännande och gripande beskrivna.

 

Intrigen har många trådar, och det tar tid för polisen att reda ut begreppen. Fler personer dör under misstänkta förhållanden. Här brister trovärdigheten något.

 

Även om läsarna nu har lärt känna Amanda Lind kan man önska sig lite mer kött på benen när det gäller karaktärsbeskrivningarna. Avseende miljön är Beirut och Libanon målande gestaltat.

 

Jag tvekar inte att utnämna denna bok till författarens bästa. Samtidigt undrar jag vart i världen Amanda Lind nu är på väg.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Fredrik Hjerling


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3