Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 14 december 2014

Henrik Berggren: Det röda arvet - Bokomdöme

Det röda arvet
av Henrik Berggren
Norstedts 2014
ISBN 9789113054858, Inbunden, 364 sidor
Henrik Berggren har tidigare skrivit bl a Underbara dagar framför oss, en uppmärksammad biografi över Olof Palme. När han nu debuterar inom det skönlitterära facket är det med en historisk thriller. En thriller som visserligen inte är bladvändarspännande men ändå har en kittlande intrig med en deckaraktig gåta.


Historikern Thomas Thorild (fyndigt namn) blir ganska ofrivilligt indragen i en undersökning av ett samband mellan en legendarisk svensk kommunpolitiker, Erik Johansson, och en irländsk frihetskämpe, Seamus O'Hara. Efter att ha träffat journalisten Moira Byrne kan han varken släppa henne eller forskandet efter de brev som Johansson och O'Hara har skrivit till varandra. Brev som troligen avslöjar brott som begåtts under spanska inbördeskriget.

Boken är en thriller, en kärlekshistoria och en historisk skildring i ett. Kärleken är drivande för Henrik, men kanske inte för Moira. Thrillerbiten är som sagt inte extremt spännande, det kan till och med bli lite segt, enformigt och långtråkigt emellanåt. Den historiska skildringen däremot är extra intressant. Genom återblickar via Johansson, O'Hara och en amerikan som heter Harry Maddox får man en bra skildring av kriget och krigets orsaker och drivfjädrar. Trion har på flykt från fångenskap begått brott som man till en början bara kan ana...brott som får konsekvenser in i nutiden.

Henrik Berggren skriver ömsint och väl om sitt kärlekspar, miljöerna är gestaltade så att läsaren får vara med på plats och de historiska skildringarna är lärorika och informativa. Summan av kardemumman ger en trevlig läsupplevelse som lovar än mer. Hen rik Berggren får gärna fortsätta på den inslagna linjen. Välskrivna historiska thrillers och kriminalromaner är det ont om i Sverige

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Sofia Runarsdotter

Inga kommentarer: