lördag 26 juni 2021

Anders de la Motte & Måns Nilsson: Morden på Österlen - Döden går på visning

 

Morden på Österlen – Döden går på visning

Av Anders de la Motte & Måns Nilsson

Forum Förlag 2021

ISBN 9789137159713, Inbunden, 344 sidor

 

Anders de la Motte är en märklig författare. Man kan riktigt läsa hans otålighet varje gång han byter genre. Han går nu in på sin fjärde serie och som vanligt gör han en saltomortal och övergår till något helt nytt. Visserligen fanns där en del trivselelement i hans årstidsserie från Skåne, men nu tar han hela steget in i mys- och pusseldeckarnas värld.

 

Naturligtvis lyckas han med det också. Dessutom har han tagit upp den mycket svenska företeelsen att skriva i par. Sådana konstellationer finns det ju oförklarligt gott om här. I denna bok debuterar Måns Nilsson som författare. Han är annars en del av podcastarna och komikerparet Anders och Måns. Se där, en annan Anders. Johansson.

 

Morden på Österlen har de döpt sin serie till. Den handlar om två poliser; Peter Vinston som är en oflexibel stockholmspolis som har svårt att umgås med andra har sällskap av den lokala förmågan Tove Esping. De är rejält olika, men kommer varandra närmare ju längre boken går. Naturligtvis finns här också ett par klantpoliser á la Kling & Klang, eller Kristiansson & Kvant. Ett vedertaget knep för att skapa lite humor.

 

Mäklaren Jessie Andersson har mest ovänner i Gislövshammar. Hennes husprojekt stör bygden, grannarna och miljön. Dessutom är hon rejält otrevlig. Naturligtvis blir hon brutalt mördad. När Peter och Tove utreder brottet finner de många hemligheter i de skånska buskarna.

 

Även om boken inte når upp till Anders de la Mottes tidigare författarskap, ger boken ändå en stunds prima underhållning. Jag läser med ett småleende som inte lämnar ansiktet förrän boken är avslutad.


Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Jeffery Richt


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2