tisdag 2 november 2021

Frida Skybäck: De rotlösa - Bokomdöme

 

De rotlösa

Av Frida Skybäck

Louise Bäckelin Förlag 2021

ISBN 9789177991359, Inbunden, 304 sidor

 

Frida Skybäck har mest gjort sig känd som feelgoodförfattare. Nu ger hon sig in i den stenhårda deckargenren. Där det är svårt att bryta igenom. Det kommer trots allt ut ungefär en svensk kriminalroman om dagen.

 

Författaren har använt sig av ett grepp som har blivit ganska vanligt de senaste åren. Att låta huvudkaraktärerna bli berättarpersoner i olika delar av boken. Det fungerar bra här, även om det på intet sätt är något nytt.

 

En kroatisk familj står i centrum. Av de två invandrade föräldrarna är mamman död och pappan har haft drömmar, men är nu lätt dement och desillusionerad. Av barnen handlar det mest om Lydia och Dani, de har egna berättardelar. Lydia försöker hålla ihop familjen, medan Dani är den strulige som lätt hamnar i fel sällskap och han döms också till fängelse. Men nu försöker han ordna upp sin tillvaro.

 

Dani blir ändå anklagad för att ha kidnappat en kvinna, Linnea. Lydia tror inte på polisen och börjar själv undersöka saken.

 

Vi får följa de två syskonen, och även Linnea. Sakta klarnar det för läsaren vad som har hänt. Historien är spännande, men inte så överraskande. Även om den har en del logiska luckor är det läsvärt.

 

Mest intressant är beskrivningen av invandrarfamiljens liv, problem och relationer. Ibland kan en kriminalroman vara det bästa medlet att beskriva sådant.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Robert Eriksson



Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...