tisdag 2 november 2021

Anna Kuru: Gryningsjakten - Bokomdöme

 

Gryningsjakten

Av Anna Kuru

Modernista 2021

ISBN 9789180232197, Inbunden, 239 sidor

 

Det är ett behändigt format på Anna Kurus böcker. Jag uppskattar verkligen att det finns författare som frångår trenden att öka sidantalet mer och mer. Om man kan stryka antalet parallellhistorier är det sällan ett problem.

 

Det här är sista delen i den uppskattade Kiruna-trilogin om Allis. Hon är verkligen en komplex människa, svår att få grepp på. Hon är bokens hjälte och som läsare sympatiserar man starkt med henne. Men det är mycket olycka runt henne. Mycket död. Dessutom kanske hon inte alltid har kritvitt mjöl i påsen. Det går ändå inte att undvika att tycka om henne.

 

Allis har varit på semesterresa. En solresa. Det passar henne extremt illa. Hon är en vildmarksmänniska och har svårt med att passa in i större folksamlingar. Väl hemma börjar hennes lätt våldsamma historia komma i kapp henne. Hon ger sig ut på älgjakt, men det blir inte riktigt som hon har tänkt sig.

 

Allis är naturligtvis huvudpersonen, men lika mycket plats får naturen i Lappland. Och Kiruna som håller på att flyttas. Varje träd, varje buske och vattendrag får liv och blir som karaktärer. Annars är det ganska ont om människor i Anna Kurus böcker.

 

Det finns ett problem och det är att den här boken är knepig att läsa fristående. Den kräver att man har läst de två första delarna. I alla händelser är den här författaren någon man önskar sig mer av. Nya fina karaktärer och naturupplevelser. Tack!


Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Sanna Lidström



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2