måndag 31 januari 2022

Karin Wahlberg: En god man - Bokomdöme

 

En god man

Av Karin Wahlberg

Albert Bonniers Förlag 2022

ISBN 9789100195304, Inbunden, 382 sidor

 

Denna författare är pålitlig. Hon skriver alltid med känsla och om intressanta och aktuella ämnen. Hon har skrivit i flera genrer. Det är nästa tjugo år sedan hon debuterade med den första boken om kommissarie Claes Claesson och hans hustru överläkaren Veronika Lundborg. Men då, i Sista jouren, var de inte gifta. Dessutom har de flyttat från Oskarshamn till Lund. Orter som Karin Wahlberg känner väl, hon bor i Lund nu. Man ska skriva där man står.

Karin Wahlberg är läkare. Precis som Christian Unge och Jonas Moström som också skriver deckare som ofta bottnar i sjukvården. Den miljön är spännande i sig, den handlar liksom brottslighet om liv och död.

Det handlar här mycket om Shaken baby syndrome, skakvåld mot små barn. Det är ett ämne som på senare år har diskuterats en hel del i media. Författaren undervisar oss rejält och det blir både informativt och tankeväckande.

En barnläkare hittas ihjälslagen i sitt hem. Han betraktas av alla som en extremt god man. Vem kan vilja honom något ont? Finns där kanske dolda hemligheter under ytan? Claes Claesson får en besvärlig utredning att klara av.

Boken har ett lugnt tempo. Utredningen går sakta. Handlingen avbryts också av de mer faktabaserade avsnitten om våld mot barn. Läsaren får även följa ett föräldrapar som har fråntagits sitt barn eftersom de har blivit anklagade för att misshandla det. Frågeställningen belyses av Karin Wahlberg från alla håll.

Även om upplösningen känns lite snopen har boken gett mig både högspänning och förklaringar till problemet med att diagnostisera skakvåld. Bra!


Betyg: 4 tomteluvor   


Foto: Magnus Liam Karlsson



Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...