fredag 21 januari 2022

Lina Arvidsson: Rötter av blod - Bokomdöme

 


Rötter av blod

av Lina Arvidsson

Lind & Co 2022

ISBN 9789180182645, Inbunden, 383 sidor

 

Författaren har på allvar etablerat sig på den svenska deckarmarknaden. Hon är en pålitlig leverantör av välskrivna och spännande kriminalromaner. Detta redan efter att som här ha skrivit sin tredje bok.

Temat känns igen. Det är en hemvändarhistoria. Ett återvändande till Norrland. Men inte så långt norrut som man har kunnat läsa i många böcker de senaste åren. Sigrid kommer tillbaka till Hälsingland, Till lilla Fjärbo utanför Bollnäs. En ort som jag är osäker på om den finns.

Det är också en ovanlig anledning till att Sigrid åker ”hem” igen. Hon har blivit bostadslös. Hennes man har bränt ner deras villa på Lidingö och hon har också blivit av med sitt arbete.

Väl i Fjärbo konfronteras hon med traktens småsinthet, med storbonden som har all makt och med sin mamma som inte verkar vilja ha henne där.

Modern har gjort sig ovän med nästan hela bygden genom att vägra sälja sin mark till ett vindkraftbygge. Även Sigrid får känna av traktens hat och ovilja.

Stor-Anders är den starke mannen som bokstavligen kan gå över lik för att få sin vilja fram. Dramatiken tätnar och händelse- och våldskarusellen accelererar. Lina Arvidsson är skicklig på att gestalta det lilla samhället och dess innevånare.

Kanske tar författaren emellanåt i lite för mycket och ger dramatiken alltför stor plats och alltför stort svängrum. Logiken blir lite lidande av det. På det hela taget är detta ändå en äkta bladvändare. Andlöst läser man de sista kapitlen och vänder varje sida med viss bävan över vad som komma skall.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8