fredag 18 oktober 2024

Magnus Montelius: Gränsen - Bokomdöme

 

Gränsen

Av Magnus Montelius

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100184766, Inbunden, 496 sidor

Författaren gödslar inte oss förväntansfulla läsare med böcker. Både Mannen från Albanien (2011) och Åtta månader (2019) tillhör min och många andras favoriter. Magnus Montelius skriver intrikata spionromaner i John Le Carrés anda, och han tål jämförelsen.

David Lithander är en ganska lat student och året är 1980. Han söker ett stipendium, får det, och hamnar i ett projekt i Budapest. Bakom järnridån. Så småningom får han veta vad han förväntas göra. Han ska hitta en informatör. Men naturligtvis är han bevakad av den totalitära regimen. David skapar sig en egen bekantskapskrets, en kärlek och ett behagligt liv.

Femton år senare blir han ombedd att identifiera några mördade personer i Stockholm. Båda har kopplingar till Davids liv i Budapest. Men han är fåordig, berättar inte mycket för polisen.

Journalisten Natalie Petrini blir intresserad av fallet. Både hon och polisen kommer allt närmare sanningen om vad som har hänt nu och vilka kopplingar det finns till Ungern 1980.

Jag brukar klaga på allt för stort sidantal i många böcker. Här gör jag det inte. Det är märkligt hur Magnus Montelius kan hålla spänningen uppe i närmare 500 sidor utan att använda nämnvärt med dramatiska actionfyllda scener. Det stillsamma berättandet gör det nervkittlande mellan raderna. Man får dock inte slarva med läsningen, det krävs att man hänger med i svängarna, även om de inte är så våldsamma.

Intrigen hoppar mellan 1980 och 1995 och just tidsskildringen är briljant. Karaktärerna i boken är mycket väl gestaltade. De känns i allra högsta grad levande. Det enda som är lite tråkigt är att man kanske måste vänta ytterligare fem år på nästa bok.

Betyg: 5 tomteluvor


Foto: Attila Ozse


Inga kommentarer:

Magnus Montelius: Gränsen - Bokomdöme

  Gränsen Av Magnus Montelius Albert Bonniers Förlag 2024 ISBN 9789100184766, Inbunden, 496 sidor Författaren gödslar inte oss förvä...