torsdag 25 januari 2024

Lina Arvidsson: Mörka vrår - Bokomdöme

 

Mörka vrår
Av Lina Arvidsson
Lind & Co 2024
ISBN 9789180531702, Inbunden, 408 sidor

Efter fyra tämligen framgångsrika kriminalromaner börjar Lina Arvidsson nu på en ny serie om väktaren Annie Ädel. Annie siktar på att bli polis men blir kuggad i antagningarna flera gånger. Hon är på det hela taget en ganska vanlig person med ganska enkla förhoppningar, absolut ingen superhjälte. Men nyfiken är hon, hon kan inte låta bli att lägga näsan i blöt.

Så småningom tröttnar hon på sin dröm och flyttar med sin pojkvän Wille till ett hus mitt i Hälsinglands skogar. De flyttar in i Willes mammas gigantiska hus. Redan tidigt märker man att något inte står rätt till. En mystifikation följer på en annan. Döljer Wille något? Eller hans mamma? Hela huset verkar spöka.

Det tar ett tag innan boken blir en kriminalroman, men den väntan är väl värd. Läsaren lockas att tro att det handlar om övernaturliga händelser. Eller är det så? Det är inte många karaktärer som befolkar intrigen, men de är intressanta. Allra främst då huvudpersonen Annie Ädel som ska komma tillbaka i fler delar i detta som författaren har kallat Hälsingemorden.

Språkligt fungerar historien utmärkt i symbios med författarens stil. De 400 sidorna känns inte för många trots att mycket tilldrar sig på en och samma plats med ett fåtal personer.

Kanske får slumpen en allt för stor roll i upplösningen av berättelsen, som ändå är överraskande. En sådan sak kan lätt arbetas bort till de kommande delarna. En ny hjälte är född, Annie Ädel.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Eva Lindblad





Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...