torsdag 1 februari 2024

Camilla Lagerqvist: Det hemliga sällskapet - Bokomdöme

Detektiv Tillman; Det hemliga sällskapet
Av Camilla Lagerqvist
Bazar 2024
ISBN 9789180066631, Inbunden, 299 sidor

Författaren har skrivit prisade barn- och ungdomsböcker tidigare. Nu debuterar hon med en vuxendeckare i historisk miljö. Handlingen är förlagd till Uppsala och året är 1920. Drygt 100 år sedan alltså.

Mycket kretsar kring frågan om kvinnors rösträtt. Det ska just röstas i riksdagen och Sverige är splittrat. Det finns falanger både för och emot och det återspeglas i intrigen till den här ganska avslappnade kriminalromanen.

Ester Tillman lever i ett olyckligt äktenskap. Hennes man är en vedervärdig människa och hon har det inte lätt. När han dör (ej mördad) ställs Ester inför ett vägval. Hon bestämmer sig för att bli privatdetektiv. Kanske inte riktigt vad en kvinna förväntas göra året 1920.

Ester bevittnar när en man dör efter ett fall från en balkong. Polisen avskriver det som en olycka, men hon tvivlar och startar på eget bevåg en utredning. Esters första fall. Hon får oväntad hjälp av två kvinnor som båda befinner sig i utkanten av det sociala livet i staden. Undersökningarna leder till hemliga sällskap, till motståndet mot den kvinnliga rösträtten och bakom kulisserna hos samhällets toppar.

Här finns en angenäm stillsam humor och en fin beskrivning av kvinnors situation som engagerar. Att förlägga berättelsen till tiden för förändring är genialiskt, samhällsreformen känns så mycket viktigare då. Det är verkligen en milstolpe i svensk historia som beskrivs.

Ester Tillman är en angenäm bekantskap, men kanske är hon inte initialt någon lysande detektiv. Hon utvecklas ändå, med lite hjälp från sina kamrater, till en problemlösare med skinn på näsan. En fortsättning blir det att döma av boken sista mening. Det tackar vi för.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Stefan Tell





 

Inga kommentarer:

Ninni Schulman: Käraste Lena - Bokomdöme

  Käraste Lena Av Ninni Schulman Bazar 2024 ISBN 9789180060318, Inbunden, 404 sidor Efter förra årets succé med Som vi lekte är nu författa...