onsdag 29 februari 2012

Veckans låt 152

Den 14 juni 1969 toppade en gammal reggaeklassiker Tio i Topp. Israelites med Desmond Dekker & The Aces. Den fick ligga där i två veckor.

Desmond föddes 1941 på Jamaica naturligtvis. Han hade ett par hits till, men arbetade i skymundan efter 60- och 70-talet. Han gick bort 2006. Sista gången han spelade i Sverige var 2004 på festivalen Augustibuller. Desmond Dekkers sida 

tisdag 28 februari 2012

Hagmans Konditori på Intiman


Jag var på After Shaves revy Hagmans Konditori i helgen. De var förstärkta med Anders Eriksson från Galenskaparna och Pernilla Emme. Claes Eriksson har för övrigt regisserat och skrivit alla texter.

Även om det finns en del dråpliga sketcher och komiska inslag, så råder det inget tvivel om att det är musiken man minns bäst. Och det är snarare en musical än en revy. Fyra äldre herrar träffas av en händelse på en kaffebar. De har inte setts på femtio år. De minns att Hagmans Konditori, där de alltid träffades då, låg på samma plats. Minnena sköljer över dem. Allt illustreras med musik från den tiden, men med nya underfundiga texter.

En bra orkester, goda sånginsatser, 50-talskläder och låtar som går rätt in i hjärtat. Det är som gjort för succé. T ex minns jag deras version av Surfin' Bird som på Intiman får heta Surfin' Nörd och häcklar Internet, Facebook och mobiltelefoner.

En fisk som heter Wanda - Filmomdöme

En fisk som heter Wanda
(A Fish Called Wanda), 1988
Regi: Charles Crichton
När jag såg den här filmen första gången på bio var jag stormförtjust. När jag nu ser om den är den fortfarande bra, men har rejäla svackor. Framförallt är det scenerna med Kevin Kline som är speedade, stressade och inte så humorfyllda som resten av filmen. Märkligt är det då att filmens enda Oscar tillföll honom för bästa manliga biroll.

Filmen är en situationskomedi där allt kretsar kring bytet från ett bankrån. Rånarbossen, som också gömt bytet, åker fast och får en försvarsadvokat (John Cleese). Rånarens flickvän Wanda (Jamie Lee Curtis), hennes älskare (Kevin Cline) och en stammande medarbetare (Michael Palin) gör allt för att lista ut var pengarna är undanstoppade.

Wanda bestämmer sig för att förföra den pryde och tillbakadragne advokaten för att få fram upplysningar, älskaren blir svartsjuk och mängder av förvecklinagr uppstår. John Cleese har på sätt och vis samma roll här som i Fawlty Towers. Han råkar ständigt illa ut och hans fru är mycket dominerande.

Filmen innehåller många komiska höjdpunkter, men de allra bästa scenerna är de där John Cleese och Jamie Lee Curtis uppvisar ett formidabelt samspel.

Betyg: 3 tomteluvor

torsdag 23 februari 2012

Märkliga skivomslag 57

Egentligen är kommentarer överflödiga. Men det förtjänar kanske att nämnas att Nisse Ahlrot året innan denna skiva som kom ut 1976 gav ut en annan klassiker - Alla gökar i häcken!!!

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Bo Wiberg: En alltför slutgiltig lösning - Bokomdöme

En alltför slutgiltig lösning
Av Bo Wiberg
Hoi förlag 2011
ISBN 9789186775087, Danskt band, 279 sidor
Detta är författarens andra roman. Den första hette Rivieraruffel och var en trivsam skälmroman. All den humor och det goda humör som kännetecknande den boken är nu som bortblåst. Den här boken är en renodlad thriller.

Wiberg har sysslat med det mesta i sitt liv, och han använder sina kunskaper väl när han skriver böcker. Men jag tror att han är just den skälmaktige person som framskymtar i författandet av den första boken. Han är mycket bättre på den genren. Att skriva renodlade thrillers, att skapa nagelbitande spänning, kräver något annat som han inte är lika bra på.

Skådeplats denna gång är Sudan och Kenya. Där bor äventyraren och flygaren Carl Törn som ofrivilligt blir vittne till några brutala mord. På platsen finner han en väska vars innehåll får honom att forska vidare. Detta leder i sin tur till internationell brottslighet som inkluderar folkmord. I boken ryms många dramatiska händelser, men det blir ändå inte särskilt spännande.

Bokens karaktärer är egentligen ganska hemska, även hjältarna. Det finns personer som pendlar mellan att vara massmördare till att vara delaktiga i lösningen av problemet. Det finns kvinnor i handlingen, men att beskriva känslor och relationer är inte författarens starka sida.

Den starka sidan var påtaglig i den förra boken. Humor är en bristvara i svenska kriminalromaner. Därför blev jag lite besviken när boken var nästan fri från den varan.

Betyg: 2 tomteluvor

onsdag 22 februari 2012

Robert Kviby: De korrupta - Bokomdöme

De korrupta
Av Robert Kviby
Telegram Bokförlag 2012
ISBN 9789186183530, Inbunden, 311 sidor
Ännu en romandebutant i form av Robert Kviby, 35-årig stockholmare. http://www.robertkviby.se/ Det har blivit allt vanligare bland svenska deckarförfattare att skriva om en annan tid än nuet. Kviby har förlagt handlingen till Stockholm 1989. Det mest påtagliga när man gör så är alltid bristen på mobiltelefoner, som ju har förändrat våra liv dramatiskt.

Flera prostituerade blir mördade och den gravida journalisten Annie Lander söker efter spår. Men hon försvinner spårlöst och hennes ganska bohemiske man Max börjar söka efter henne. Han blir då själv misstänkt av polisen, och märker också att han upprör samhällets toppar.

Det är spännande och ganska dramatiskt skrivet. Som läsare har man hela tiden mer information om händelseförloppet än huvudpersonerna även om en del bovar döljer sig där de inte borde. För att handla om slutet av åttiotalet är det förvånansvärt ont om tidsmarkörer. Sådana hade höjt läsvärdet betydligt.

Dessutom har författaren använt sig av ett lite för stort antal oförklarliga sammanträffanden. Det gör att handlingen spretar lite, den kunde ha varit mer logiskt sammanhållen.

Men det finns en thrillerpotential som med lite bearbetning kan nå högre höjder. Och författaren lämnar med sin avslutning av boken en rejäl öppning för en fortsättning.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Charlie Bennet

Veckans låt 151

1969 var ett riktigt Flower Power och hippieår. Det märktes också på Tio i Topp. Den 17 maj och fyra veckor framåt låg Country Joe & The Fish etta med I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag.

De var en amerikansk rockgrupp under ledning av Joseph "Country Joe" McDonald. Bandet upplöstes 1970 och har sedan dess bara uppträtt sporadiskt. Bandets hemsida Country Joes hemsida Bandet hann ändå med att uppträda på den legendariska Woodstockfestivalen. Det här inslaget är hämtat därifrån:

måndag 20 februari 2012

Ingrid Vistrand: Brottsplats Fridhem - Bokomdöme

Brottsplats Fridhem
Av Ingrid Vistrand
Storge förlag 2012
ISBN 9789197777452, Pocket, 104 sidor
Ingrid Vistrand är förmodligen Sveriges äldsta deckardebutant. Att ge sin första roman vid 82 års ålder är aktnings- och hedervärt. Dessutom har hon förlagt handlingen till vårt lands litterärt största mordlandskap för närvarande, Gotland. Hon har varit bosatt där sedan 1966.

Som ni ser i ingressen är detta ingen tegelsten direkt. Drygt hundra sidor, med stor stil, och dessutom några blanka sidor vid kapitelbyte. Man skulle nästan kunna kalla boken för en långnovell.

Ingrid Vistrand skriver i gammal 50-talsstil, även om handlingen är förlagd till nutid. En ung kvinna, Kerstin, åker på semester ensam till ett pensionat på Gotland. Hon upptäcker ett lik på stranden och blir indragen i mördarjakten. En klassisk handling om en ung ensam flicka som hamnar i fara. Att hon cyklar till nöjesplatsen där det bjuds på tangoafton gör det bara än mer 50-talslikt.

Kerstin har en dator, men ingen mobiltelefon. Ganska osannolikt kan man tycka. Hon hotas av mördarna och blir kär i polisen. Egentligen är det ganska gulligt. Vistrand skriver målande, men ibland blir språket stackatoliknande. Jag är ändå full av respekt för hennes debutverk.

Betyg: 2 tomteluvor

lördag 18 februari 2012

Märkliga skivomslag 56

De här artisterna kategoriserar sig själva som kristna hippies!! Vad det nu är?

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

torsdag 16 februari 2012

Dr. Mabuse - Filmomdöme

Dr Mabuse: Der Spieler, Del 1 och del 2
1922
Regi: Fritz Lang
Att filmen är fyra och en halv timma lång är naturligtvis avskräckande. Eftersom den är ganska omständigt berättad (stumfilmer blir gärna det), kunde den ändå ha kortats ner avsevärt.

Men det är verkligen en föregångsfilm när det gäller skräck och thriller. Dr Mabuse är en helt igenom ond människa som förorsakar omgivningen stor skada. Han går bostavligen över lik för att få det han vill ha, och tillsynes utan varken tvekan eller ånger. Han är dessutom en förklädnadens mästare. Med hjälp av en kortlek med foton på olika identiteter väljer han slumpvis sitt utseende för dagen. Men hans gärningar kommer till sist ikapp honom. När rättvisan början närma sig hemsöks han av sina offer. Vålnaderna får honom att helt bryta samman och han förvandlas till en lallande idiot.

Storregissören Fritz Lang har försökt pressa in så många genrer som han kan i filmen. Från actionavsnitt till ren slapstick, och han blandar också politik, konst, ironi, surrealism och till och med några nakenscener. Det blir många intryck, många positiva, men till sist är det bestående minnet av filmen att den var för lång.

Betyg: 2 tomteluvor 

onsdag 15 februari 2012

Magnus Montelius: Mannen från Albanien - Bokomdöme

Mannen från Albanien – En roman om ett förräderi
Av Magnus Montelius
Columbi Publishing 2011
ISBN 9789197947220, Inbunden, 341 sidor
Det här var en av förra årets bästa debuter. Den hade mycket väl kunnat få Svenska Deckarakademins pris till bästa debut, men de valde att inte dela ut något sådant pris överhuvudtaget 2011.

Montelius har vunnit ett par novelltävlingar och arbetar för närvarande som miljökonsult. Han har tidigare genomfört uppdrag på Balkan och i Sovjetrepublikerna och har där kunnat hämta inspiration.

Mannen från Albanien handlar om svek, förräderi och lojalitet. Året är 1990, men vi får följa med till politiska revolutionära sällskap under 60- och 70-talet. En man faller ner från Erstaterrassen i Stockholm. Han har ett albanskt pass, men albanerna vill inte kännas vid honom. Flera personer dyker upp på olycksplatsen, en av dem är en journalist som tillsammans med en kollega börjar gräva i fallet. De får på det viset forska i tiotals år gammalt material. Men någon sätter käppar i hjulet, de blir kraftigt motarbetade och fler dramatiska händelser inträffar.

Allt är berättat i ett behagligt, långsamt och resonerande tempo. Det blir inte mindre spännande för det. Tvärtom. Montelius visar att det inte behövs extrem action och en överdos av händelser för att skapa dramatik. Jag sträckläste i stort sett boken med stor behållning.

Betyg: 4 tomteluvor

Kina Pohjanen hos Deckarvännerna

Kina Pohjanen är kriminalreporter på Radio Uppland. Igår besökte hon Uppsalas Deckarvänner och berättade om sitt arbete. Som vanligt var det författaren och f d Radio Upplandmedarbetaren Ulf Broberg som intervjuade.

Det märktes att hon tyckte om sitt jobb. Särskilt intressant var det höra om skillnadera mellan att arbeta på Sveriges Radio kontra tidningspressen.

Veckans låt 150

Jag fortsätter genomgången av radioprogrammet Tio i Topps alla ettor. Jag har kommit fram till 26 april 1969. Då var det dags för Mary Hopkin att få sin andra och sista stora succé på de svenska listorna. Goodbye fick ligga i topp i tre veckor.

Låten är skriven av Paul McCartney som också var den som lanserade henne från början.

måndag 13 februari 2012

Kort möte på Stadsteatern

Stockhoms Stadsteater igår. Jag och hustrun såg Kort möte i regi av Colin Nutley och med Helena Bergström och Jakob Eklund i de två huvudrollerna. Ingen av dem är mina favoritskådisar, men de passade ovanligt bra för dessa roller. Främst tyckte jag att Eklund var, han spelade på ett för honom ovanligt återhållsamt sätt. Bra!!

Filmen Kort möte/Brief Encounter är en riktig klassiker från 1946, och jag kände mig tvungen att se om den efter teaterföreställningen. Jag ville bara kolla om jag tagit miste. Stadsteaterns uppsättning innehåller flera farsartade inslag och något sådant hade jag inget minne av. Och jag hade rätt. Filmens historia med de olyckligt älskande får vara ostörd av komiska inslag. De behövs sannerligen inte, grundhistorien står tillräckligt bra för sig själv.

Två till synes ganska omaka och synnerligen vanliga människor träffas av en slump på ett järnvägscafé. Tycke uppstår och de fortsätter att mötas varje torsdag. Men förhållandet är ohållbart. De lever båda i lyckliga äktenskap var för sig. Det oundvikliga närmar sig.

Filmen är bättre, men teaterföreställningen tål definitivt ett besök.

fredag 10 februari 2012

Märkliga skivomslag 55

Lulu Roman har uppträtt i mer än 30 år och sjöng bl a på President Ronald Reagans installation. Hon har också gett ut en kokbok och dessutom har hon satt sitt namn på en serie med snacks. Lulu Roman's Parlor Treats.

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

torsdag 9 februari 2012

Stafettroman: Mannen från andra sidan - Bokomdöme

Mannen från andra sidan
En deckare i Norrtäljemiljö
Av Erik Eriksson, Sofi Piehl, Magnus Östnäs, Margaretha Levin Blekastad & Richard Grandin
Norrtelje Tidning 2011
ISBN 9789197983006, Pocket, 131 sidor
Stafettromaner hör inte till vanligheterna i Sverige. Det var länge sedan jag träffade på någon. Norrtelje Tidning hade en sådan som gick som följetong i somras. De gav i vintras ut den som pocketbok. Fem författare har skrivit olika delar, men som läsare får man inte veta vem som skrivit vad. Bland dem återfinns Erik Eriksson som skrivit ett flertal deckare tidigare.

Det ställer stora krav på författarna för att få ihop en sammanhållen historia. Och det är väl lite där det finns brister, handlingen spretar åt lite olika håll. I en relativt kort bok har man försökt få in så många genrer och händelser som möjligt. Men i grunden är det en ganska traditionell historia med en ung oskuldsfull kvinna i centrum.

Ett mord sker i Norrtälje hamn. Misstankarna faller på en ung man. Hans syster tror inte på hans skuld och börjar göra egna efterforskningar. Spåren leder till ryska lastfartyg och hon befinner sig plötsligt i stark fara. Dramatiken tätnar innan den dramatiska upplösningen.

Småstaden Norrtälje är väl och intressant beskriven. Det är alltid sympatiskt med deckare i andra miljöer än de gamla vanliga.

Betyg: 2 tomteluvor
 
På bilden ses också fotografen Anders Sjöberg

onsdag 8 februari 2012

Veckans låt 149

19 april 1969 fick den brittiksa sångerskan Lulu sin enda Tio i Toppetta med Boom Bang-A-Bang. Och det blev bara den enda veckan. Låten var Storbritanniens bidrag till Eurovision Song Contest detta år och blev delad etta med tre andra länder.

Hon hade många hits, men fick sin första Englandsetta 1993 tillsammans med gruppen Take That, Relight My Fire.

Hon är född 1948 i Skottland och heter egentligen Marie McDonald McLaughlin Lawrie. Hon är fortfarande aktiv och har bl a medverkat i TV-serien Absolute Fabulous. Lulus hemsida

tisdag 7 februari 2012

Nils Wahlbom: De tre gracerna - Bokomdöme

De tre gracerna
Av Nils Wahlbom (bearbetat av Kjell E. Genberg)
MBF Bokförlag 2011
ISBN 9789185635368, Pocket, 220 sidor
Nils Wahlbom avled 1993. Han efterlämnade ett manuskript till en deckare med namnet Snögubben. Det blev liggande ända till hans arvingar lämnade det till författaren Kjell E. Genberg för bearbetning. Det gjorde de rätt i, även om jag inte förstår varför titeln har ändrats.

Boken är skriven i mitten på 1950-talet och det märks. Den bär tydliga spår av Trenter, Lang och Suneson. Naturligtvis är det en pusseldeckare även om man får följa polisens arbete ganska detaljerat.

Lika självklart är att i centrum står en ung flicka som finner det första offret. Och javisst, hon blir lite betuttad i en av poliserna. Men det är bara så det ska vara, man skrev på det viset vid denna tid. Det mesta tilldrar sig i överklassmiljö. Lägenhet i Stockholm och villa på Lidingö.

Den unga Anja finner sin uppdragsgivare död i hissen när hon sitter barnvakt. Men liket är försvunnet när polisen kommer. Anja får hotbrev och poliserna Åberg och Berger får många mysterier att utreda.

Som stockholmsskildring från 50-talet är boken intressant. Som deckare från samma tid är den i den stil man förväntar sig. Och den skäms inte för sig. För den som uppskattade de böcker som kom ut under 50-talet är detta ett guldkorn och det är bara ledsamt att det bara blev denna enda bok.

Betyg: 3 tomteluvor

måndag 6 februari 2012

Kriminalteknik hos deckarvännerna

Arne Bertilsson är lärare på Polishögskolan. Han kom till Deckarvännerna för att lära oss lite om kriminalteknik.

Han pratade om vad som krävds av en bra tekniker och berättade intressant om det arbete som många bara har mött via filmer, TV-serier och böcker. Där ges kanske en allt för glorifierad bild av yrket. Arne berättade att det p g a alla Tv-serier blivit ett ganska populärt yrke, inte minst bland kvinnor.

Ulf Broberg & Leif Ericksson: Du ska dö - Bokomdöme

Du ska dö – En dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal
Av Ulf Broberg & Leif Ericksson
ARX förlag 2012
ISBN 9789187043017, Danskt band, 190 sidor

Lagom till tioårsdagen av det uppmärksammade mordet på Fadime kommer en dokumentär om händelsen. Den är skriven av journalisten och författaren Ulf Broberg tillsammans med advokaten Leif Ericksson. Leif var Fadimes och senare hennes syster Songüls advokat. Boken grundar sig på Leifs och Songüls berättelser om vad som hände. Detta har kompletterats med intervjuer med inblandade och rättens protokoll bl. a.

Händelsen blev vändpunkten för synen på hedersmord. Brottet mot Fadime var inte det första, men det blev mycket uppmärksammat, främst för att hon hade framträtt i ett inslag i TV-programmet Striptease. Ett program som berörde många tittare.

Boken är angelägen. Den ger främst kunskap om vad som driver någon att begå ett så fasansfull dåd – att skjuta sin egen dotter. Jag kan mycket väl tänka mig att den skulle kunna ingå i skolundervisning för att skapa debatt och insikt om kulturer som är oss främmande.

Boken är lätt att fastna i. Även om man vet hur utgången ska bli är den spännande som en deckare. Men eftersom det är verkligheten som behandlas är den också obehaglig. Verkligheten överträffar som bekant alltid dikten.

Jag förstår att det är en omöjlighet att få alla synpunkter belysta i boken. Fadimes far och de i släkten som sympatiserar med honom vill av naturliga skäl inte medverka. Men för många är han en hjälte och han uppvaktas med presenter i fängelset där han fortfarande sitter. Vad kommer att hända när han väl kommer ut så småningom?

Fadime lyfte upp ett stort problem i offentligheten. Debatten får inte sluta nu. Många unga lever under samma förtryck fortfarande. Den här boken hjälper oss att minnas.

Betyg: 3 tomteluvor

Ulf Broberg
Leif Ericksson

fredag 3 februari 2012

Lennart Brohed: Kömordet - Bokomdöme

Kömordet
Av Lennart Brohed
Slussens Bokförlag 2011
ISBN 9789188764270, Pocket, 265 sidor
Lennart Brohed har nu gett ut åtta böcker i serien om överkonstapel Göran Persson i trettiotalets Lysekil Denna gång är det en av stadens mer prominenta affärsman som brutalt mördas med en biljardkö. Offret är förmodligen ensam i trakten om att inneha ett biljardbord och poliserna är frågande både inför mordet och för det okända spelet.

Författaren fyller boken med intressanta tidsmarkörer och dessutom har han letat fram många tidningsannonser och reklam från lokaltidningarna under denna tid. Allt detta kryddar boken och är dess absolut största behållning. Man får t ex i en annons veta att en ganska ordinär radioapparat kostar 475 kronor. Med den penningvärdesförsämring som har varit måste det då ha betraktats som ett lyxköp. Året är 1939 och det pågående krigets påverkan är märkbar. Svenska nazister lurar i en och annan vrå.

Annars är detta en klassisk pusseldeckare med ett lagom antal misstänkta. Handlingen är lagom oblodig och klassiskt trivsam. Boken skulle kanske till och med kunna ha varit skriven under den tid som den beskriver. Men det är ändå de historiska beskrivningar som fastnar hos mig.

Göran Persson är en intressant bekantskap och Brohed skriver trevligt och okomplicerat. Han tilldelades tillsammans med sin fru Monika (medförfattare i de två första böckerna) Lysekils kommuns kulturpris 2008.

Betyg: 3 tomteluvor

Märkliga skivomslag 54

Vad mysigt de verkar ha!! Men man kan ju undra om det är artisterna man ser på omslaget?

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Veckans låt 148

Saknar Du Något Min Kära sjöng Björn Ulvaeus på den svenska covern. Men orginalet som blev etta på Tio i Topp 29 mars 1969 hette Where Do You Go To (My Lovely) och sjöngs av Peter Sarstedt. Den höll placeringen i tre veckor.

Sarstedt är en brittisk sångare, född i Indien 1943. Han hade några mindre hits, men den här slog över hela världen. 1998 sjöng han i det svenska TV-programmet På Spåret. http://www.petersarstedt.com/

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7