måndag 29 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 884

Conny Froboess: Zwei Kleine Italiener

In på listan 31 mars 1962
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 2

fredag 26 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 883

The Red Squares: Lollipop

In på listan 9 september 1967
Låg kvar i 5 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 24 november 2021

Klassiska skivomslag 841

 

Ry Cooder
Borderline
Warner Bros., 1980
Design: Unknown

Källa: Michael Ochs: 1000 Record Covers



måndag 22 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 882

The Kinks: Wonder Where My Baby Is Tonight

In på listan 26 mars 1966
Låg kvar i 5 veckor, Högsta placering: 4

fredag 19 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 881

The Moonlighters: Hi Lili, Hi-Lo

In på listan 26 mars 1966
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10

torsdag 18 november 2021

Johan Theorin: Benvittring - Bokomdöme

 

Benvittring

Av Johan Theorin

Wahlström & Widstrand 2021

ISBN 9789146232834, Inbunden, 410 sidor

 

Efter några års frånvaro är Johan Theorin tillbaka med en titel i Ölandssviten. Den femte delen. Vi får återse polisinspektören Tilda i Kalmar och hennes farfars bror Gerlof Davidsson, nu åttiosex år. Boken tilldrar sig i början på detta millenium, men har återblickar till hemska händelser sjuttio år tidigare.

 

Karaktärerna har vi tidigare följt med stort intresse och de får verkligen ta plats i den här ovanligt intelligent konstruerade historien. En allvarlig tragedi redan 1929 får konsekvenser långt senare. En äldre man blir i bokens nutid begravd under ett stenras på Öland. Till att börja med misstänker inte polisen att det är ett brott, men kan de verkligen vara säkra? När de sedan hittar skelettdelar som legat länge på samma plats behöver de utreda ytterligare.

 

Den som är mest misstänksam är Gerlof som vistas på ett äldreboende. Han blir lite av bokens hjälte. Han känner sig ganska färdig med livet och har få glädjeämnen. Han börjar forska, dels i dödsfallet, dels i sin egen dramatiska historia. Det visar sig att historien och nutiden har flera gemensamma nämnare.

 

Johan Theorin är en mästare på intriger. Han har gjort sig känd för att blanda in närmast övernaturliga händelser i sina böcker. De saknas i den här boken, men det saknas ändå inte mystifikationer och spänning.

 

Dessutom är det få som kan gestalta riktiga människor som Johan Theorin. Både huvudpersonerna och övriga karaktärer är så omsorgsfullt tecknade att man utan problem kan skaka fram dem i huvudet. Engagera sig i dem och känna med dem.

 

Många har längtat efter Johan Theorins återkomst. Det har de absolut inte gjort förgäves.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Johanna Hanno



onsdag 17 november 2021

Klassiska skivomslag 840

 

Spandau Ballet
Parade
Chrysalis, 1984

Design: David Band/Gary Kemp
Photo: John Shaw

Källa: Michael Ochs: 1000 Record Covers



måndag 15 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 880

White Plains: Every Little Move She Makes

In på listan 17 juli 1971
Låg kvar i 9 veckor, Högsta placering: 5

fredag 12 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 879

Little Eva: Let's Turkey Trot

In på listan 30 mars 1963
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 5

torsdag 11 november 2021

Kjell Eriksson: Ett dödligt tillstånd - Bokomdöme

 

Ett dödligt tillstånd

Av Kjell Eriksson

Bokförlaget Polaris 2021

ISBN 9789177955658, Inbunden, 367 sidor

 

Böckerna om Ann Lindell är bland de bästa man kan läsa bland svenska kriminalromaner. Författaren fick Svenska Deckarakademins debutpris 1999 för Den upplysta stigen och priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman för Prinsessan från Burundi 2002. Det senare priset har han också varit nominerad till 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005 och 2019. Imponerande.

 

Ann Lindell är inte polis längre som i de tidigaste böckerna. Efter en rad personliga problem har hon nu blivit ostmakare. Hon är nöjd med sin tillvaro. Förhållandet till sin son är stabilt och hon är särbo med sin gamla kärlek Edvard. I den här romanen har hon fått stiga tillbaka för sin förre poliskollega Sammy Nilsson. Det är bra grepp av Kjell Eriksson att lyfta fram en annan av seriens huvudfigurer.

 

Sammy har fått hjärtbesvär och måste opereras akut. Efter operationen, på IVA, hör han en röst bakom ett avskiljande skynke. En röst som använder ord som kan förknippas med en mördare som polisen länge har letat efter. Är det mördaren, eller bara något som Sammy drömmer i sina feberdimmor?

 

Ingen tror på den historien som Sammy berättar, men han bestämmer sig för att forska själv under sin sjukskrivning. Men han har ett svagt hjärta efter operationen och han riskerar sin hälsa, sitt liv, i varje moment.

 

Det är en infernalisk och skickligt konstruerad intrig som Kjell Eriksson har knåpat ihop. Som vanligt blir hans miljöer väl målade kulisser. Han är ju också trädgårdsmästare. Stora delar av handlingen är förlagd till Brösarp på Österlen där författaren numera är bosatt. Hans känsla för karaktärer är fortfarande lika inkännande, allra helst för de ”små” människorna, de som annars inte syns.

 

Detta är den trettonde boken i serien och att döma av denna är det inte den sista.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Emil Malmborg



onsdag 10 november 2021

Klassiska skivomslag 839

 

Jorge Santana
Jorge Santana
Tomato, 1978

Design: Milton Glaser, Inc.
Painting: John Kacere

Källa: Michael Ochs: 1000 Record Covers



måndag 8 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 878

The Beach Boys: Do It Again

In på listan 24 augusti 1968
Låg kvar i 9 veckor, Högsta placering: 5

fredag 5 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 877

Kincade: (Jenny, Jenny) Dreams Are Ten A Penny

In på listan 8 december 1973
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 5

onsdag 3 november 2021

Klassiska skivomslag 838

 

The Call
Modern Romans
Mercury, 1983

Design: BL&W Design
Concept: Michael Been
Photo: Paramount Pictures

Källa: Michael Ochs: 1000 Record Covers



tisdag 2 november 2021

Frida Skybäck: De rotlösa - Bokomdöme

 

De rotlösa

Av Frida Skybäck

Louise Bäckelin Förlag 2021

ISBN 9789177991359, Inbunden, 304 sidor

 

Frida Skybäck har mest gjort sig känd som feelgoodförfattare. Nu ger hon sig in i den stenhårda deckargenren. Där det är svårt att bryta igenom. Det kommer trots allt ut ungefär en svensk kriminalroman om dagen.

 

Författaren har använt sig av ett grepp som har blivit ganska vanligt de senaste åren. Att låta huvudkaraktärerna bli berättarpersoner i olika delar av boken. Det fungerar bra här, även om det på intet sätt är något nytt.

 

En kroatisk familj står i centrum. Av de två invandrade föräldrarna är mamman död och pappan har haft drömmar, men är nu lätt dement och desillusionerad. Av barnen handlar det mest om Lydia och Dani, de har egna berättardelar. Lydia försöker hålla ihop familjen, medan Dani är den strulige som lätt hamnar i fel sällskap och han döms också till fängelse. Men nu försöker han ordna upp sin tillvaro.

 

Dani blir ändå anklagad för att ha kidnappat en kvinna, Linnea. Lydia tror inte på polisen och börjar själv undersöka saken.

 

Vi får följa de två syskonen, och även Linnea. Sakta klarnar det för läsaren vad som har hänt. Historien är spännande, men inte så överraskande. Även om den har en del logiska luckor är det läsvärt.

 

Mest intressant är beskrivningen av invandrarfamiljens liv, problem och relationer. Ibland kan en kriminalroman vara det bästa medlet att beskriva sådant.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Robert Eriksson



Anna Kuru: Gryningsjakten - Bokomdöme

 

Gryningsjakten

Av Anna Kuru

Modernista 2021

ISBN 9789180232197, Inbunden, 239 sidor

 

Det är ett behändigt format på Anna Kurus böcker. Jag uppskattar verkligen att det finns författare som frångår trenden att öka sidantalet mer och mer. Om man kan stryka antalet parallellhistorier är det sällan ett problem.

 

Det här är sista delen i den uppskattade Kiruna-trilogin om Allis. Hon är verkligen en komplex människa, svår att få grepp på. Hon är bokens hjälte och som läsare sympatiserar man starkt med henne. Men det är mycket olycka runt henne. Mycket död. Dessutom kanske hon inte alltid har kritvitt mjöl i påsen. Det går ändå inte att undvika att tycka om henne.

 

Allis har varit på semesterresa. En solresa. Det passar henne extremt illa. Hon är en vildmarksmänniska och har svårt med att passa in i större folksamlingar. Väl hemma börjar hennes lätt våldsamma historia komma i kapp henne. Hon ger sig ut på älgjakt, men det blir inte riktigt som hon har tänkt sig.

 

Allis är naturligtvis huvudpersonen, men lika mycket plats får naturen i Lappland. Och Kiruna som håller på att flyttas. Varje träd, varje buske och vattendrag får liv och blir som karaktärer. Annars är det ganska ont om människor i Anna Kurus böcker.

 

Det finns ett problem och det är att den här boken är knepig att läsa fristående. Den kräver att man har läst de två första delarna. I alla händelser är den här författaren någon man önskar sig mer av. Nya fina karaktärer och naturupplevelser. Tack!


Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Sanna Lidström



Kristina Ohlsson: Isbrytare - Bokomdöme

 

Isbrytare

Av Kristina Ohlsson

Forum Förlag 2021

ISBN 9789137501871, Inbunden, 553 sidor

 

Förra året blev Kristina Ohlsson nominerad till priset för Bästa Svenska Kriminalroman för Stormvakt. Det var första delen om August Strindberg!!! i Bohuslänska Kungshamn. Han är en utflyttad stockholmare som vill komma bort från storstadshetsen.

 

Det här är uppföljaren om den nyblivne antikhandlaren och bokcirkelledaren. Naturligtvis är det inga problem att få medlemmar till en sådan litterär verksamhet med det namnet.

 

August är särbo med polisen Maria Martinsson. Hon är fortfarande gift, med en brottsling, Paul. Han fortsätter att terrorisera henne. Överhuvudtaget är det mycket fokus på parets förhållande. Kanske lite för mycket för en kriminalroman, det går ut lite över spänningsintrigen. Men det är säkert andra som i det fallet tycker tvärtom.

 

Axel Ehnholm som precis som August bor på Hovenäset försvinner. Det märkliga är att hans sjöbod har brunnit ner och även Augusts som står bredvid. Är branden anlagd? Och i sådana fall vilken bod var huvudmålet?

 

Marias utredning förändras så småningom till att gälla ett mord. Det visar sig att många i trakten ruvar på hemligheter som kanske inte mår så bar av dagsljus. Det utvecklar sig till att bli en roman om släktskap, svek och lögner.

 

Isbrytare når inte upp till samma nivå som föregångaren, men Kristina Ohlsson är alltid läsvärd med sitt fina språk och sina välkonstruerade intriger. För att inte tala om den småleende stillsamma humorn. Dessutom är August Strindberg en sällsamt trevlig bekantskap som huvudperson.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto Anna-Lena Lundqvist



måndag 1 november 2021

Veckans Tio i Topplåt 876

Staffan Stenström: Wake Up In The Morning

In på listan 13 juni 1970
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7