The Beach Boys: I Get Around
In på listan 8 augusti 1964Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10
Tjenahej alla läsare av min blogg. Jag är en sjuttifemårig samlare av film, musik & litteratur. Övriga fritidsintressen: Dart & familjen naturligtvis. Detta är en blandad sida med tonvikt på deckarrecensioner.
The Beach Boys: I Get Around
In på listan 8 augusti 1964Barry Blue: Do You Wanna Dance?
In på listan 19 januari 1974Pugh Rogefeldt & Rainrock: Dinga Linga Lena
In på listan 11 maj 1974Gary Pucket & The Union Gap: Lady Willpower
In på listan 21 september 1968Sarekmannen
Av Lennart Hagerfors
Norstedts 1989
ISBN 9789118914225, Inbunden, 233 sidor
Naturligtvis går tankarna till Ulf Kvenslers prisbelönade Sarek när man läser denna bok. Det finns både likheter och olikheter. Visserligen får naturen ta stor plats i Lennart Hagerfors bok, men den är inte fullt så skrämmande som i Kvenslers. Båda böckerna har det gemensamt att läsaren inte har en susning på orsaker och samband till vad som egentligen tilldrager sig.
Huvudpersonen är en man som vi aldrig får reda på vad han heter, han kallas bara Sarekmannen. Han lever ensam, men har en familj med föräldrar och syster. Men ändå är det just ensamhet som verkar prägla honom. Han får ett konstigt uppdrag, oklart från vem, att åka till Sarek för att träna inför en kommande resa till Ararat. Noas ark ska hittas. Eller finns den i norra Sverige?
Sarekmannen beger sig dit. Han träffar overkligt många människor på sin till en början ensamma vandring. Under lång tid går han tillsammans med en kvinna som inte talar. Han kallar henne Lo. De tycks vandra helt planlöst. Den ena underliga händelsen efter den andra inträffar och förvirrar både Sarekmannen och läsaren. Vem och vad kan man lita på?
Boken är utgiven 1989, men tilldrar sig 1986, ett år där många omvälvande händelser skakade både Sverige och världen. Dessa händelser finns hela tiden som kuliss i berättelsen och i Sarekmannens tankar och funderingar. Det blir som ett politiskt debattinlägg samtidigt som många existentiella frågor behandlas.
Författaren har skrivit många böcker, men denna är den som tydligast är någon form av spänningsroman. Han har flerfaldigt prisats bl. a med De Nios Vinterpris, Eyvind Johnsonpriset och Karl Vennbergs pris.
Betyg: 3 tomteluvor
Foto: Markus Moström
Gigantens återkomst
Av Jan Gabrielsson
Bonniers 1973
ISBN 91-0-038776-2, Häftad, 219 sidor
Författaren var journalist, men arbetade också inom showbusiness. Han refererade på TV de första årens melodifestivaler, men blev nog mest känd där för programmet Söndagsöppet som var en blandning mellan underhållning och nyheter i början av 1960-talet.
Jan Gabrielsson skrev tre deckare. Det här är den första. Han använder sig av en ganska svårläst studentikos stil som till en början roar. Efter inte allt för många sidor blir det dock påfrestande.
Skådeplats är en liten fiskeby i Bohuslän. Traktens ärkesvin hittas mördad och sänkt i havet tillsammans med sitt skepp. Många har ett mordmotiv. Berättare av historien är en journalist/författare. Han för läsaren resonemangsvis framåt i intrigen. Ledtrådarna är få och polisen är förbryllad.
Det händer inte mycket. Stort fokus ligger på naturbeskrivningar. Först under de sista sidorna hettar det till. Det är emellertid trivsamt och hembonat längs vägen.
Betyg: 2 tomteluvor
The Foundations: Back On My Feet Again
In på listan 16 mars 1968
Bakom storstadspolisens kulisser
Av f.d. Polisman
Bokexpeditionen, Malmö 1919
Inbunden, 176 sidor
Om man kan läsa lite grand igenom tiden och bortse från den tidens värderingar kan det vara givande att läsa riktigt ålderstigna böcker. Den här novellsamlingen är skriven av John Kaselli under pseudonym. Han gav ut två böcker under eget namn och speciellt Söderligan från 1917 är svår att få tag på. Jag har hållit i ett exemplar. Det är det närmaste jag har varit. Inte ens Deckarbiblioteket i Eskilstuna har den.
Det här är en samling med fem noveller.
När Stockholmspolisen
räddade Tsar Nikolai II:s liv.
”Vackra Topsy” med de
många våningarna.
Master Coleridges arv.
”Hustrun, mannen och älskaren”.
Den falske chauffören.
Bara namnen på novellerna lockar till läsning. Mycket fantasifullt.
Att författaren är präglad av Sir Conan Doyles Sherlock Holmes-historier är tveklöst. Den polisman som är berättaren kan med små medel lista sig till sakernas tillstånd. Han är rent genialisk. Alla novellerna är odramatiska och innehåller inte mycket våld och action. Det är små händelser som kräver stor slutledningsförmåga som gäller.
Jag hade en stunds underhållande läsning av några kriminalberättelser som verkligen inte skulle passa in i dagens utgivning.
Betyg: 3 tomteluvor
Död mans kvinna
Av Katarina Wennstam
Bookmark Förlag 2024
ISBN 9789189750128, Inbunden, 425 sidor
Den första delen i serien Sekelskiftesmorden hette Döda kvinnor förlåter inte och blev mycket väl mottagen av läsare och recensenter. Den blev utsedd till årets deckare av Crimetime Göteborg.
Kombinationen sent 1800-tal och skildring av kvinnans situation blev en succé. I denna uppföljare är året 1897 och de fyra kvinnliga huvudpersonerna är återigen i fokus. Sällskapsdamen Fredrika Nilsdotter, den förmögna änkan Olga Laurell och den fattiga hemsömmerskan Hildur Berggren fortsätter att lösa brott. Den fjärde kvinnan från första boken, Olgas hembiträde Edit, vilar upp på ett hem i Sundsvall. Ett hem som inte är vad det lovar att vara, snarare ett helvete för kvinnor.
Fredrika och Hildur blir vittne till att en man faller ner från Katarinahissen. Offret är en synnerligen osympatisk före detta teaterdirektör. Polisen avskriver raskt ärendet som självmord. Man har annat syssla med. Den fantastiska Stockholmsutställningen på Djurgården kräver all uppmärksamhet.
Fredrika, som i hemlighet under ett mansnamn driver en detektivbyrå, anar oråd. Hon är säker på att mannen skrek av sådan fasa som endast kunde ha orsakats av han hade knuffats. Kvinnorna får återigen ett fall att sätta tänderna i.
Nu tar inte mordutredningen speciellt stor plats i boken. Tyngdpunkten ligger på att beskriva denna tid och då utifrån ett kvinnligt perspektiv. Ibland kan det t o m bli lite för mycket tidsmarkörer. Intrigen får stiga åt sidan.
Men det förtar inte att Katarina Wennstam har hittat en nisch som passar henne perfekt. Visserligen har hon fått ganska många efterföljare bland kvinnliga författare, men hon var först och hon är stilbildande.
Betyg: 4 tomteluvor
Foto: Kajsa Göransson
Fly
Av Anders Roslund
Albert Bonniers Förlag 2024
ISBN 9789100186630, Inbunden, 448 sidor
Efter att den kriminellt tungt belastade Piet Hoffmann klev in i kommissarie Ewert Grens liv har det med denna bok blivit åtta delar i den serien. Till en början skrev Anders Roslund tillsammans med Börge Hellström, som dock gick bort 2017. Böckerna har blivit flerfaldigt prisbelönta, bl. a det prestigefyllda Crime Writers’ Associations Golden Dagger för bästa internationella kriminalroman 2011. Boken var Tre sekunder, som också fick Svenska Deckarakademins stora pris året innan.
Piet Hoffman sitter nu i fängelse. Inte ens Ewert Grens har något inflytande över det. Piet ska avtjäna ett långt straff, men tänker mest på sin familj som han sällan får träffa. En ny fånge anländer, Lillebror. Liksom Piet Hoffman undrar Lillebror var Storebror finns. Denne var för många år sedan Piets kamrat på ungdomsfängelset, men försvann spårlöst. Lillebror skyller försvinnandet på Piet och utfärdar en dödsdom över hela familjen Hoffmann.
Piets enda utväg är att rymma och försöka lösa gåtan, även om många år har gått. Han behöver dessutom Ewerts hjälp. Allt utvecklas till en fantasifull historia med många förvecklingar och krumbukter. Just sådant som Anders Roslund är fenomenal på.
Det handlar mycket om gäng- och ungdomskriminalitet, även det något författaren skriver initierat om. Det är också som vanligt ett omöjligt problem som måste lösas. Då krävs det en stor nypa fantasi, vilket Anders Roslund definitivt är utrustad med. Samtidigt blir det som om att allt upprepar sig. Kanske är det dags för författaren att använda sin gedigna kreativitet till något nytt.
Betyg: 4 tomteluvor
Foto: Thron Ullberg
Bläckfisken
Av Maria Grund
Bokförlaget Polaris 2024
ISBN 9789177956419, Inbunden, 314 sidor
Maria Grund fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2020 för Dödssynden. Hon skrev då om polisen Sanna Bergling på en onämnd ö, misstänkt likt Gotland. Det här är den fjärde boken med samma huvudperson, men liksom den förra, Nattflygaren, tilldrar den sig i tid före de två första. Närmare bestämt är det nu 1996.
Det har blivit allt vanligare att deckarförfattare förlägger sina intriger några tiotal år tillbaka. Det gör att vissa delar av tekniska landvinningar inte nått in i bokens handling.
Sanna är på väg att lämna Kalmarpolisen där hon arbetar och flytta hem till Gotland där hon är född. Öns namn nämns nu i böckerna. Några mycket våldsamma kvinnoöverfall gör att hon tvekar inför avfärden, hon vill lösa dessa brott innan hon lämnar över.
Maria Grund är en skicklig personskildrare, karaktärerna i boken är djupt gestaltade. Men de är i de allra flesta fall mörka och sargade. Stämningen blir därefter kuslig.
Författaren har blivit ett säkert kort om man vill läsa en välskriven kriminalroman. Kanske brister det lite i upplösningen, men på det hela taget har Maria Grund återigen lämnat ifrån sig en bok med kvalitetsstämpel.
Betyg: 4 tomteluvor
Sveket
Av Hanna Lindberg
Norstedts 2024
ISBN 9789113105659, Inbunden, 414 sidor
Författaren har tidigare skrivit två kriminalromaner, STHLM Confidential och STHLM Grotesque, men det är sju år sedan den senaste gavs ut. Huvudperson nu och här är kriminalreportern Katja Norman. Hon har varit sjukskriven en längre tid och återvänder till kvällstidningen bara för att finna att ingenting är som förr. Tabloidtidningen har blivit en klicksajt och medarbetarnas insatser och effektivitet mäts noggrant. Stressfaktorn är hög.
Katja trivs inte med det nya, hon är av den gamla stammen. Men hon får ett uppdrag att skriva ett djupgående reportage om Henrik Ståhle som är en skrupelfri mogul inom skönhetsbranschen. Ståhle har flera kända personer under sitt paraply för att marknadsföra sina produkter. En av dessa, den nya popstjärnan Danni Shami hittas brutalt mördad i sitt hem.
Katja är den som finner mordoffret. Eftersom hon tidigare har arbetat som kriminalreporter kan hon inte låta bli att gräva i fallet. Det var kanske inte det Henrik Ståhle hade väntat sig när han accepterade att bli intervjuad av henne.
När Katja begår några misstag blir konsekvenserna stora för henne. Men hon ger inte upp. Samtidigt har hon ett barn att ta hänsyn till som ensamstående mamma. Livspusslet med arbete och privatliv gnisslar.
Kriminalhistorien i boken är kanske inte helt trovärdigt konstruerad och sammanlänkad. De mest intressanta delarna av boken behandlar skönhetsföretaget och artistbranschen. Där blir beskrivningarna mer djuplodande och spännande.
Betyg: 3 tomteluvor
Foto: Kajsa Göransson
Simon & Garfunkel: Cecilia
In på listan 30 maj 1970Watson T. Browne: I'm On The Road Again
In på listan 17 juli 1971Cliff Richard & The Shadows: In The Country
In på listan 28 januari 1967The Kinks: Waterloo Sunset
In på listan 15 juli 1967Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7