onsdag 2 juli 2008

Ångbåtarnas drottning

Igår kväll fick hustrun och Susannas Peter sina fördröjda födelsedagspresenter - en färd i skärgården med vidhängande middag på S/S Storskär.

Storskär är drygt hundra år och Stockholms största och snabbaste ångbåt. Hon är utrustad med en fantastisk matsal som serverar god klassisk svensk ångbåtsmat av trevlig personal.

Dagen hade börjat lovande. Sol över staden och varmt. Men när jag gick från Slussen till Strömkajen utanför Nationalmuseum öppnade himlens portar sig. Värsta skyfallet. Genomsur och kall äntrade jag ångbåten. Vi var fem blöta som klev på där, och brorsan som anslöt vid Gåshaga Brygga. Men som tur var klarnade det upp och solen tittade fram, torkade kläder och värmde kroppar.
Födelsedagsbarnen Lena & Peter, samt Susanna i förgrunden

Vyerna är förstummande i skärgården, och vid åsynen av en del hus vid stränderna undrade bror Kjell: "Vad har dom gjort som jag inte har för att ha ett hus här?" Och det kan man ju fundera ett tag på.

Vi åt inte förrän klockan halv åtta, men det var värt att vänta på. På ångbåt äter man SOS till förrätt, det är bara så. (Utom Susanna då, som strejkar likt en bussförare när det gäller fisk). Öl & snaps därtill. Varmrätten blev också klassisk: Ångbåtsbiff, som är ett finare namn på biff med lök. (Utom Susanna då, som fortfarande strejkade och tog kalvstek. Hon fick påhäng på steken av brorsan. Den såg god ut). Därtill mer öl. Och så till sist jordgubbar med vaniljglass - och nu var strejken slut. Klassisk svensk måltid och det är aldrig fel.

Nästan hemma. Utsikt från båten över Lidingö & Värtan

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...