lördag 23 maj 2009

Tallinn

Nu är det några dagar sedan hustrun och jag återvände från Tallinn. Vi brukar ofta ta en liten tripp på vår bröllopsdag, så även denna gång. Gifta i 31 år. Tiden går.
Så här vackra var vi för 31 år sedan

Vad kan man då säga om Tallinn. Mycket!! Åk dit, vet jag!! Det är förmodligen en av världens vackraste huvudstäder. Den gamla staden är ganska stor och mycket välbehållen och underhållen också för den delen. Parken och slottet i Kadriorg är ett måste om det är fint väder. Annars duger det gott att bara promenera runt och insupa den historiska atmosfären.

Varning för många berusade finländare. Det tar bara en och en halv timme med flygbåt från Helsingfors. Och eftersom det mesta är billigt i Estland reser många finländare över på helgerna för att festa av sig. Eventuella fördomar om finländare kan lätt besannas.




Det finns gott om turistfällor, men också många fina kaféer och restauranter som till överkomliga priser serverar gedigna estniska maträtter. Människorna är påfallande vänliga och oförställda.

Estland har låg alkoholskatt vilket främst visar sig i de hangarliknande försäljningsställena i hamnen. Kommersen på sprit, vin och öl är grotesk.

Jag kan rekommendera ett inköp av Tallinnkortet som ger tillgång till stadens sevärdheter, sightseeingturer och lokaltrafik till en låg kostnad.

Bästa krogen vi hittade: Vanaema Juures, Rataskuevo 10. Namnet betyder "Hos Farmor", och maten känns som namnet hemlagad och gedigen. Trivsam källarrestaurant med vänlig service och humana priser. Bästa fiket: Tveklöst Josephine.

Missa inte heller: Ett glas av den inhemska likören Vana Tallinn, en Benedictineliknande dryck som smakar bäst på plats. Och om ni gillar att gå på Spa är detta världsmetropolen. Fler bilder hittar du här http://picasaweb.google.com/harryfriberg/Tallinn2009#
Vi tänkte äta bröllpsmiddag på båten på vägen dit (på rätt dag), men trist nog så var det fullbokat. Så vi fick skjuta upp festmåltiden till hemresan. Men det var det värt. Här får ni menyn. Mjauuu!!!


Amuse-bouche

Jumboräkor, avokado, sparristerrin, ponzusås (dryck: Lanzerac Sauvignon Blanc 2008)

Rostbiff, rucolasallad, tomatcreme (dryck: Lanzerac Classic 2003)

Gösballotine med rökt dill, sockerärtssauté, musselvelouté, dillsmörpotatis (dryck: Lanzerac Sauvignon Blanc 2008)

Hjortryggbiff, Ebly-pilaff, glaserad rödbeta, murkelsås (dryck: Lanzerac Pinotage 2003)

En bit ost

Hallonkaka, stjärnanisglass (dryck: Lourensford Semillion Late Harvest 2008)

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2