torsdag 15 april 2010

Ingrid Hedström: Under jorden i Villette - Bokomdöme

Under jorden i Villette
av Ingrid Hedström
Alfabeta 2010
De två tidigare böckerna i Villetteserien har premierats dels med Deckarakademins debutantpris och dels med en nominering till årets deckare. Och Ingrid Hedström håller stilen. Hon beskriver sin fiktiva belgiska stad Villette med kärlek och med ett mycket målande och engagerande språk. Denna gång är också delar av handlingen förlagd till Bergslagen.
1994 är året som beskrivs. Ett år då de första mobiltelefonerna gör sitt intåg. Eller biltelefoner som man kallade dem då. Antagligen skriver författaren om denna tid eftersom hon själv då var bosatt i Belgien som utrikeskorrespondent. Men också för att det då var en turbulent tid där med korruptionsskandaler, politikermord och Dutrouxaffären.
I denna bok är utgångspunkten en gruvolycka på 50-talet som krävt 162 arbetares liv. Olyckan skickar skuggor över Villette nästan 30 år senare. Ett par mystiska mord visar sig ha förgreningar bakåt i tiden.
Det blir lite mer dramatik i denna tredje bok än i de tidigare. Det hade egentligen inte behövts. Hedström skriver dramatiskt nog om själva utredningen. Spänningen stegras under polisarbetets gång, mycket tack vare de karaktärer som utreder och som beskrivs mycket träffsäkert och med en lätt torr humor.
Att sedan huvudpersonen heter Poirot i efternamn får tillskrivas författarens deckarintresse i unga år. Jag vet att hon då också läste mycket Maria Lang. Och för andra som har gjort det kan jag avslöja att Puck och Einar Bure lever och skymtar förbi i denna bok. En glad nyhet.
Betyg: 5 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3