torsdag 15 april 2010

Katarina Wennstam: Dödergök - Bokomdöme


Dödergök
av Katarina Wennstam
Bonniers 2008
Wennstam skriver som alltid om kvinnor som far illa, om mäns våld mot kvinnor. Det är naturligtvis ett angeläget ämne, om än inte så ovanligt i dagens kriminalromaner. Att hon valt den säljande deckarformen för att nå ut med sitt budskap kan man förstå.
Hon skriver ledigt, lättläst och hon har en känsla för dramatik. Det blir både otäckt och spännande. Jag brukar normalt inte gilla när författaren använder sig av ett skurkpresens i kursiv stil, men här passar det ovanligt bra för att framhäva skurkens vidrighet.
Den arbetslösa journalisten Maria Allende finner tillsammans med sin familj ett drömhus och flyttar in. Maria upptäcker att huset varit skådeplats för fasansfulla händelser. Hon börjar gräva och blir nästan manisk i sitt sökande efter sanningen. Ja, hon blir rent av otrevlig.
Parallellt får man följa åklagaren Madeleine Edwards som ställs inför både familjeproblem och ett fall med uppenbart hedersvåld. De båda fallen uppvisar likheter, utan att ha något gemensamt. Fördomar vänds ut och in och frågan ställs vem som egentligen ska döma.
Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8