torsdag 19 augusti 2010

Ingrid Boström: Dödlig fjäril - Bokomdöme

Dödlig fjäril
Av Ingrid Boström
Butterfly Med 2009 (tidigare utgiven 2006)

Detta är Ingrid Boströms första thriller av hittills tre. Författarinnan är utbildad sjuksköterska och barnmorska, men arbetar numera inom läkemedelsindustrin. Det är också i den miljön som hon förankrar sina böcker.

Denna första bok känns inte riktigt färdig. Tillfälligheterna står som spön i backen och klyschorna haglar för att nu använda två sådana. Polisarbetet känns fjärran från verkligheten och dialogen är ganska platt. Boken hade mått bra av ett par omarbetningar eftersom grundidén till intrigen är bra.

En av nyckelpersonerna i en läkemedelslansering mördas och säljaren Cecilia Tornudd känner sig misstänkt, oklart varför. Hon försöker själv finna mördaren och beger sig ut i Europa. Även poliserna beger sig ut i Europa, lika oklart varför.

Efter många dramatiska händelser når boken sin upplösning, även om allt inte sker så logiskt på vägen. En god grundidé hade med lite mer bearbetning kunnat bli en läsvärd bok. Och framförallt måste man lägga ner mer tid på en så basal sak som korrekturläsning. Alltför mycket av min namne Tryckfelsnisse stod hör att finna.

Betyg: 1 tomteluva

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6