onsdag 25 augusti 2010

Don Winslow: Frankie Machine - Bokomdöme

Frankie Machine
Av Don Winslow
Voltaire Publishing 2010
The winter of Frankie Machine (2006)
Översättning: Ulf Gyllenhak
Amerikanska maffiaberättelser blir ofta film. Så också denna som ska filmas med Robert de Niro i huvudrollen. Det är lätt att förstå när man läser boken. Många dramatiska, spektakulära och våldsamma händelser. Som gjorda för vita duken.

Frank Macchiano har pensionerat sig från maffian. Tror han! Men hans förflutna kommer ikapp honom och han tvingas återuppta sin forna syssla som iskall och effektiv mördare. Vi får följa honom växelvis i hans tidigare verksamhet genom återblickar och i nutid när han försöker finna den eller de som är ute efter hans liv.

Det är extremt våldsamt och blodigt, men också mycket spännande. Men jag har svårt för hjältar som utan nämnvärda samvetsbetänkligheter avrättar folk på beställning. ”Hjälten” är också lite väl macho i min smak, åtminstone i sin kvinnosyn á la stenåldern. Men det fungerar antagligen bättre på den amerikanska än på den svenska marknaden.

Men visst – man läser med stegrande spänning och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Skräckblandad förtjusning!

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...