onsdag 25 augusti 2010

Viggo Cavling: Rörmokaren - Bokomdöme

Rörmokaren
av Viggo Cavling
Forum 2010
Viggo Cavling är en känd nyhetsperson i Sverige. Han är nu chefredaktör och VD för Resumé. Tidigare han arbetat för både DN; SVT och TV4. Nu debuterar han med en politsik thriller.

Cavling känner väl till det politiska spelat i landet. Och det är där han har förankrat sin bok, i valet för fyra år sedan. De personer som figurerar i boken har inte samma namn som någon verksam politiker, men man behöver inte vara Einstein för att förstå vilka som åsyftas. Därtill är deras attribut alltför väl beskrivna. Och det är kanske där boken blir som mest intressant.

När justitieministern fotograferas i en intim situation (med fel kvinna) av en paparazzifotograf kallas socialdemokraternas rörmokare Mårten Leijon in. Rörmokaren har som uppgift att städa bort allt som kan missgynna partiet. Mårten råkar av misstag döda fotografen och historien rullar igång. En gammal journalistvän till rörmokaren börjar nysta i fallet och det ena leder till det andra. Vännerna är egentligen tre, de har umgåtts sedan ungdomen. Den tredje är en adlig börsmäklare, vars ekonomiska problem och manipulationer vi också fär följa.

Tyvärr håller inte intrigen ihop riktigt. Mycket är oförståeligt och konsekvenser och slutsatser känns inte riktigt genomtänkta. Cavling kan säkert bättre om han får arbeta på sin historia lite mer. Det politiska spelet är intressant och ganska humoristiskt beskrivet. Däremot blir beskrivningen av de tre vännernas liv ganska tråkigt, lyx lyx och åter lyx. Fina middagar och utsökta viner. Man blir varken hungrig eller törstig, bara less.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2