måndag 14 mars 2011

S. R. Nordström: Mord med guldkant - Bokomdöme

Mord med guldkant
Av S.R. Nordström
Apec förlag 2011
Författaren är en f d journalist som nu ägnar sig åt internationella affärer. Titeln på denna bok sammanfaller märkligt nog med Nora Roberts andra bok i kriminalserien om Eve Dallas. Nordström har på samma förlag givit ut en kriminalroman som heter Direktörsmordet, som utkom 2003.

Direktören Henry Hellman firar midsommar på sin ö i Stockholms skärgård. Ett funnet kvinnolik bryter abrupt sommarstämningen. Den pensionsmässige kriminalkommissarien Åke Sellén kastas in i fallet som har många internationella förvecklingar. Motivet till mordet och till fler blodiga händelser står att finna långt tillbaka i andra världskrigets händelser.

Grundhistorien är till en början fyndig och intressant, men blir ju längre boken lider mer och mer osannolik och ganska rörig. Romanen hade mått bra av att ha kortats ner rejält för att få historien att bli mer koncentrerad och därmed också ökat spänningsfaktorn. Korrekturläsaren borde också få sig en känga. Slarvigt arbete.

Författaren kan sitt Stockholm. Skildringarna av den och framförallt skärgården är kärleksfulla och målande. Personbeskrivningarna håller inte samma kvalitet. Karaktärerna förmår inte riktigt gripa tag i läsaren lika mycket som handlingen kräver. Och där finns en del erotiska beskrivningar som i sitt ordval och uttryckssätt inte är något för dagens kvinnorörelse. Att utförligt detaljerat beskriva en obduktion kanske är intressant för de extremt blodtörstiga, men i mitt tycke är det mer äckligt än förhöjande av läsvärdet.

Sammanfattningsvis tycker jag att här finns ett embryo till ett bra deckarförfattande. Korta ner, koncentrera och läs korrektur med glasögon på!!

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3