Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 18 mars 2011

Niclas Ericsson: Turkish Delight - Bokomdöme

Turkish Delight
Av Niclas Ericsson
Norstedts 2011
Niclas Ericsson debuterade förra året med Familjehemligheter om journalisten Patrik Anderson. Det är numera inte så ovanligt med en homosexuell hjälte i kriminalgenren, men denna gång har författaren tonat ner de erotiska delarna i handlingen. Det är bra.

Handlingen är förlagd till Istanbul, och då till de mer obskyra och undanskymda delarna av staden. Vi får möta människor med ett antal olika sexuella preferenser. Men till skillnad från många andra böcker jag läst med samma tema är personerna beskrivna med stor värme. De framställs inte som extrema kufiska karaktärer. Inte heller framställs de som att de endast har sexuella behov. Kort sagt; de beskrivs som mänskliga varelser som man lätt kan ta till sitt hjärta. Precis som det naturligtvis är i vardagen.

Patrik får ett rop på hjälp från sin vän Okan Can (som vi träffade i förra boken också) i Istanbul. Han vill ha hjälp med att hitta en försvunnen vän och ett försvunnet dokument. Det ryktas att där finns information om det folkmord på armenier 1915 som diskuterats mycket på senare tid. Patrik konfronteras med många mystiska människor i de mörkaste delarna av Istanbul. Där frodas sexuella avarter, våld och orientalisk mystik.

Författaren kan Istanbul, men de delar han beskriver är inte direkt någon turistpropaganda. Jag blir i alla fall inte sugen på att åka dit. Det är dramatiskt, spänningsnivån är hög, men det blir till sist lite enformigt med alla politiska förvecklingar och ständiga miljöbyten. Men om Niclas Ericsson fortsätter att utvecklas som han gjort mellan bok ett och två ser jag med spänning fram emot trean.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: