Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 1 maj 2013

Anders Jallai: Landsförrädaren - Bokomdöme

Landsförrädaren
Av Anders Jallai
Lind & Co 2011
Anders Jallai är f d dykare och stridspilot. Han var inblandad när man fann den sovjetiska ubåten S7 och det försvunna DC-3-flygplanet. Han besitter stora kunskaper om svenskt militärväsende och använder dessa för att skriva spännande romaner. Detta är del två i en serie av tre. Den första, Spionen från FRA, kom förra året och handlar om ubåtskränkningar.
I den tredje säger han sig knyta ihop alla lösa trådar från de två första böckerna

Denna gång sätts Palmemordet under luppen, en händelse som det skrivits många böcker om och där det finns många teorier om tänkbara gärningsmän. Jallai lanserar sin teori om en svensk sammansvärjning, en konspirationsteori som vi hört förut. Hur trovärdigt det är har jag svårt att bedöma, därtill är jag för okunnig om militär, politik och underrättellseverksamhet. Hans teori är dock mycket spektakulär och passar bra att skriva en spänningsroman kring.

Och en spänningsroman är det. Mycket våld och strid, beskrivet på ett initierat sätt. Klädsamt har han döpt om de mest centrala personerna i handlingen. T ex heter statsministern Paul Olofsson och hans efterträdare Ingo Swanson. De flesta av aliasen är ganska lätta att identifiera.

Dykaren och förre stridsflygaren (precis som Jallai) Anton Modin får under en natt läsa hemliga dokument i Säkerhetspolisens arkiv. Han får fatt på mappen om statsministermordet och erfar att mycket i utredningen har mörklagts. Det visar sig att han sett sådant som inte var menat för hans ögon och en blodig jakt på honom börjar.

Det blir som sagt spännande, men eftersom boken är alldeles för lång avtar spänningen efter hand. Dessutom blir resonemangen kring konspirationen till sist ganska tröttande. I mer koncentrerad form hade denna bok blivit en riktig nagelbitare.


Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: