söndag 19 maj 2013

Stefan Nilsson: I flyktens skugga - Bokomdöme


I flyktens skugga
Av Stefan Nilsson
Hoi Förlag 2013
ISBN 9789186775452, Inbunden, 442 sidor
Stefan Nilsson är sportreporter på GT/Expressen. För drygt tjugo år sedan åkte han på ett jobb i Albanien och blev mycket intresserad av landet. Han har sedan rest dit på många biståndsresor och har därmed blivit något av albansk expert.

Sina kunskaper har han förvaltat väl. Bokens beskrivning av en diktatur som skall försöka förvandla sig själv till en demokrati är det som bär berättelsen framåt. Att få läsa om den vanliga befolkningens umbäranden och om de som försöker suga det mesta ur den fattiga befolkningen är mycket engagerande och intressant.

Huvudpersonen heter Kreshnik och han flyr som ung från diktaturen och hamnar så småningom i Göteborg där han blir polis. Men han glömmer aldrig sin värsta plågoande i Albanien, Shaqir Goci, som han anser bära skulden till sin fars död. Kreshnik bärs framåt av hatet till den albanske maffialedaren och tar tjänstledigt från den svenska polisen för att i samarbete med sina kollegor i Albanien försöka sätta dit skurken.

Jakten på brottslingen är ganska banal och naivt beskriven och har ingen större trovärdighet. Det har emellertid berättelsen om det albanska folket och Kreshniks familjs fattiga liv. Författaren fångar på ett utomordentligt sätt svårigheterna som en nybliven demokrati har att frigöras sig från de gamla diktatoriska banden.

Betyg: 3 tomteluvor


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2