Flickan på kyrkogården
Av Maria Gustavsdotter
Isaberg förlag 2011
ISBN 9789176948460, Inbunden, 304 sidor
Maria Gustavsdotter har ett ganska innehållsrikt författarskap bakom sig. Men hon har aldrig skrivit någon kriminalroman tidigare, hon har mest ägnat sig åt historiska romaner. Vad är då naturligare än att börja med en historisk deckare när hon ger sig in i den här branschen?
Boken är tillägnad författarinnans mor och Agatha Christie. Javisst, detta är en pusseldeckare i Christies anda även om handlingen är förlagd till Uddevalla och året är 1824. Det är trevligt att det har börjat komma historiska deckare nu i Sverige, även om det är lite för sent för att få Flintyxan för bästa svenska historiska kriminalroman. Det priset lades tyvärr ner för några år sedan.
Några fattiga flickor hittas brutalt skändade och mördade i Uddevalla. Den första ligger på kyrkogården och den som snubblar över henne är den unga Aurora Ekblad. Aurora är till en början en askungeliknande person, kuvad av sina närmaste. Men i och med mordet växer hennes självkänsla och det visar sig att hon har mycket skinn på näsan. Hon blir i allra högsta grad indragen i mordhistorien och dess lösning. Som läsare blir man lite lätt förälskad i henne och önskar henne allt gott.
De historiska avsnitten i boken är initierat berättade och är mycket gripande och intressanta. Personteckningarna kanske är lite karikerade, men man blir ändå familjärt bekant med de flesta karaktärerna, allra helst som de så småningom får visa upp flera sidor av sig själva.
Flickan på kyrkogården är en alldeles utmärkt debut i denna genre. Den är berättad med så gott humör och med så mycket känsla för historien, för karaktärerna och deras bevekelsegrunder att jag önskar mig mer av samma författare. Och att Deckarakademin återupplivar Flintyxan.
Betyg: 4 tomteluvor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar