Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 1 september 2011

Karin Alfredsson: Pojken i hiss 54 - Bokomdöme

Pojken i hiss 54
Av Karin Alfredsson
Damm Förlag 2011
Karin Alfredsson är nu inne på sin femte bok där hon främst tar upp våld och förtryck mot kvinnor. Hon har satt fokus på många länder i världen, denna gång är det Dubai och Pakistan som nagelfars.

Jag har tidigare skrivit att hon är så engagerad och skriver så väl och informerande att hon inte behöver skriva i thrillerform för att nå ut med sitt budskap. Spänningshistorierna har tidigare känts som någon slags alibi, men denna gång är den delen av boken väl integrerad och ganska nagelbitande.

Det framgår i efterordet att Stieg Larssons bror och far har sponsrat Karins Pakistanresa som blev starten på projektet Dödsorsak: Kvinna. www.causeofdeathwoman.com . Lika tankeväckande och intressant som romanen är just de efterord där det bl. a. framgår att det begås tre hedersmord om dagen i Pakistan!!!

Alfredsson använder sig som vanligt av sin huvudperson, den svenska gynekologen Ellen Elg, som bevittnar en rå misshandel i öknen i Dubai. På vägen därifrån får hennes pakistanske chaufför ett samtal hemifrån. Han kallas hem för att hedersmörda sin lillasyster. Därifrån vecklas en spännande intrig upp där det också finns mycket att dra lärdom av.

Vi får följa alla huvudpersoners bevekelsegrunder för sina, i våra ögon förskräckliga handlingar, både i Dubai och i Pakistan. Läsaren får insyn i alla samhällsklassers olika liv, framförallt i ”arabparadiset” Dubai.

Boken känns i allra högsta grad realistisk och jag blir mycket illa berörd över hur kvinnor behandlas. Att Karin Alfredsson arbetar med dessa frågor och att hon får mig och förhoppningsvis fler människor att öppna ögonen för dessa missförhållanden är inget annat än en bragd.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: