tisdag 13 september 2011

Anna Bovaller: Äppelkyrkogården - Bokomdöme

Äppelkyrkogården
Av Anna Bovaller
Norstedts 2011
Anna Bovaller har utvecklats som deckarförfattarinna sedan debuten för två år sedan med Svinajakten. Positivt. Hennes böcker har blivit tätare, spänningen har ökat och mysrysarinslagen har tonats ner. Men hon använder sig ändå av de ingredienser som de flesta av dagens kriminalromaner är kryddade med. En historisk händelse som får ödesdigra konsekvenser i våra dagar är den gängse orsaken till brott i deckare för närvarande tycks det.

Så är det också här, även om intrigen har många parallella händelseförlopp som läsaren till en början inte kan förstå eller samordna. Det är bra, det skapar nyfikenhet och intresse. Handlingen är förlagd mestadels till Ungern, men även en viss del till Österlen där den dramatiska upplösningen äger rum. Naturligtvis finns det trådar till Ungernrevolten 1956. Flera av huvudpersonerna i boken var med på den tiden och har minnen och hämndbegär därifrån.

Anna Bovallers huvudperson, advokaten Petra Wester, skickas på ett uppdrag till Budapest som inte slutar som hon har tänkt sig. Hennes dotter som har följt med blir kidnappad och Petra tvingas spela ett högt spel för att finna sin dotter. På ett ganska osannolikt sätt får Ungernrevolten konsekvenser för Petras sökande. Flera människor i historien blir oförklarligt avrättade och frågetecknen är många.

Överhuvudtaget blir det osannolika allt för ofta sanning. Tillfälligheter är ofta det som för handlingen framåt och det hänger inte alltid ihop på ett övertygande sätt. Men det är ett intressant grepp att ta avstamp i Ungerns femtiotal och det är absolut intressant att Anna Bovaller skriver bättre nu än när hon debuterade.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5