Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 27 september 2011

Elias Palm: Causa mortis - Bokomdöme

Causa mortis
Av Elias Palm
Ordfront 2011
ISBN 9789170375736, Inbunden, 343 sidor
Det kommer många uppföljare i år från 2010 års debutanter. Elias Palms första bok hette Corpus delicti och hade rättsläkaren Ella Andersson i huvudrollen.

Ella återkommer nu och hennes sökande efter sin far fortsätter. Att använda olika yrkesroller i polisutredningarnas utkanter för att skapa en spännande intrig är både intressant och förhållandevis originellt, även om det på senare tid dykt upp bl. a. profilerare, psykologer och beteendevetare.

I Palms böcker finns inte många vanliga poliser. Rättsläkarna sätts rejält i centrum, till skillnad från i verkligheten. Det är lite konstigt men känns ändå trovärdigt eftersom handlingen i boken kretsar kring andra frågor än de rent polisiära.

Däremot fortsätter författaren att låta en oräknelig radda av tillfälligheter driva intrigen framåt. Det får i alla fall mig att tappa fokus och jag har svårt att koncentrera mig i läsningen.

Obduktionsavsnitten är lite läbbiga, men eftersom författaren har ett kallt och ganska direkt språk blir de ändå uthärdliga – till och med intressanta, rent av bokens behållning. Det märks att författaren själv är rättsläkare. Yrkesbeskrivningen är klockren och skapar en nyfikenhet på den yrkesgruppens arbete. Det avskalade språket blir i spännings- och actionavsnitten istället en belastning. Inga kalla kårar.

Ella Andersson får ett konsultuppdrag i USA som gäller eventuella mord på gamla krigsförbrytare från andra världskriget. Uppdraget visar sig slumpmässigt ha en ganska obegriplig koppling till ett fall i Sverige som hon arbetar med. Osannolikt nog finns där även förgreningar som rör Ellas familj. En liten trovärdighetsvarning utfärdas.

Här kan man läsa mer om Elias Palms arbete: http://www.eliaspalm.se/
En marknadsföringsfilm finns det också: http://www.ordfront.se/www.ordfront.se/Bocker/Kriminalromaner/Causa_mortis.aspx

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: