Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 1 september 2011

Åke Edwardson: Möt mig i Estepona - Bokomdöme

Möt mig i Estepona
Av Åke Edwardson
Leopard Förlag 2011
I deckarsammanhang är Åke Edwardson mest känd för sin serie om Göteborgskommissarien Erik Winter. Den senaste titeln där kom för tre år sedan. När författaren nu återkommer i genren är det med en internationell thriller.

Edwardson är också känd för att behandla det svenska språket knivskarpt. Det gör han här också. Det är ofta så prydligt välskrivet att det nästan blir tråkigt. Humor har aldrig kännetecknat författaren, vilket jag saknar mer i denna bok mer än tidigare. Att låta huvudpersonen ideligen upprepa vad andra säger i dialogen blir mer tjatigt än roande.

En framgångsrik affärsman, Peter Mattéus, får en försändelse med fotografier på sin familj och en nyckel till en förvaringsbox. I boxen ligger en mobiltelefon…

Det är den mycket fyndiga upptakten till denna thriller som mestadels utspelar sig på den spanska solkusten. Det förflutna håller på att komma ikapp Mattéus.

Men även om Åke Edwardson tveklöst har skrivit en intressant bok, så saknar jag det lyft och den spänning han skapade i sina Winterböcker. Det är välskrivet, det är en fantasifull och dramatisk intrig. Men ack, det blir ändå ganska tråkigt.

Betyg 3 tomteluvor

Inga kommentarer: