söndag 4 december 2011

Genom stormen - Filmomdöme

Genom stormen
(Way down east), 1920
Regi: D.W. Griffith
Griffith var USA's förste store regissör. Han var stumfilmskung på 1910 och 1920-talet. När han gav sig på 1800-talsmelodramen Way down east var det inte många som trodde på idén. Men han lyckdes göra en film som publiken tog till sig.

Han använder sig som vanligt av sin favoritskådespelerska, den docksöta Lillan Gish, i huvudrollen. Hon spelar den unga fattiga Anna Moore som drabbas av all världens olyckor. Hon beger sig till sina kusiner för att försöka låna pengar till sig och sin fattiga mamma. Där blir hon förförd av en sol och vårare som iscensätter ett falskt bröllop. Hon blir med barn och han kastar ut henne. Både Annas mor och den nyfödda babyn dör. Anna får bege sig ut på luffen. Hon får jobb på en stor gård där den unge sonen blir kär i henne. När de får veta hennes historia blir hon utslängd, mitt i en vinterstorm. Hon hamnar på ett isflak i floden, men den unge sonen räddar henne. De gifter sig naturligtvis på slutet.

En sådan historia kan lätt bli pekoral, men Griffith är skicklig. Han väver in annat i historien som gör att man inte blir helt övergödd med snyft. Det finns till och med ett stort antal slapstickinslag á la Helan och Halvan. Iscensättning, miljöer och skådespelarinsatser är verkligen på topp. En föregångsfilm i denna genre.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8