måndag 12 december 2011

Anders Tysk: Stolthet & dödsdom - Bokomdöme

Stolthet & dödsdom – mörk himmel över Nova Scotia
Av Anders Tysk
MBF Bokförlag 2011
ISBN 9789185635382, Pocket, 224 sidor
Att ge ut böcker som orginalpocket är sympatiskt. Främst av omsorg med läsarens plånbok. Tyvärr är det inte alltid så att den utgivningsformen går hand i hand med kvalitet. Anders Tysk debutroman lovar mer, men där finns en del att förbättra.

Boken har fler huvudpersoner, de flesta är ganska osympatiska. Men deras bevekelsegrunder beskrivs nästan så att man som läsare kan få intrycket att de är någon slags hjältar. Boken handlar mycket om girighet och ännu mer om hämnd. Skådeplatsen är Nordamerika, framförallt Canada och staden Halifax.

John Wilder är framgångsrik flyktbilsförare vid bankrån. Dean är en nyligen pensionerad polis och Jenny Berg är en svensk framgångsrik författarinna. Läsaren får parallellt med grundhistorien följa hennes nya roman. En hemsk melodram som får mig att tvivla om hennes succé. De tre personernas öden korsas och det blir tidvis mycket våldsamt.

Ett bankrån går snett och brottslingarna flyr. De konfronteras med en bilspärr med blodig utgång som följd. John flyr till Canada där han möter Jenny. Dean följer i hans spår med hämnd och pengar i tankarna. Att karaktärerna är så giriga och egoistiska är ett problem för mig. I sådana här böcker behöver man en tydlig hjälte.

På något sätt får jag för mig att boken från början är skriven på amerikansk-engelska och sedan översatt till svenska. Språket för tankarna till hårdkokta alster från den kontinenten. Men det fungerar ändå, det blir inte överdrivet töntigt. Anders Tysk kan jag läsa mer av, kanske då med en liten mer varierad och spännande intrig. Och lite bättre korrekturläsning, tack!!

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8