fredag 27 juli 2012

Arne Dahl: Hela havet stormar - Bokomdöme

Hela Havet Stormar
Av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag 2012
ISBN 9789100127619, Inbunden, 480 sidor
Arne Dahl alias Jan Arnald avlivade A-gruppen, poliserna i den succéartade dekalogen. Fem av böckerna har också filmats med ganska bra resultat. Men några av poliserna återuppstod i förra årets bok Viskleken, nu i den europeiska OPCOP-gruppen. Den boken fick pris som årets bästa svenska kriminalroman.

Man känner igen Arne Dahl. Han beskriver poliser som Sjöwall/Wahlöö gjorde. De är vanliga människor, men när det gäller polisarbete är de osedvanligt skickliga. Läsaren får nära följa deras samarbete och deras sätt att resonera sig fram till svaret på kriminalgåtorna. Dessutom använder också Arne Dahl en god portion humor och det är sympatiskt.

Denna andra bok i serien fullkomligt exploderar av seriemord. Folk dör, och har dött som flugor. Är det en eller flera seriemördare? Författaren tar avstamp i kommunistiska rörelser och i suspekt forskning. Eftersom han är svensk får många händelser tilldra sig i Sverige, men annars är hela världen skådeplats. Det är även många av de figurerande poliserna som är svenska, även om OPCOP består av många olika nationaliteter.

Arne Dahl har förmågan att fängsla läsaren, man rycks med. Och detta trots att intrigen är så osannlikt skruvad att den knappt går att återberätta. Ingenting är omöjligt för Arne Dahl, och ingenting är omöjligt för de sjukt brottsliga hjärnor som planerar all djävulskap. Och allra sist verkar inget vara omöjligt för supersnutarna att lista ut.

För den som önskar en lugn och stillsam mysdeckare är inte Arne Dahl valet. Men vill man läsa något spännande, med internationell touch, om extremt komplicerad brottslighet är denna författare ett självklart val. Underhållande men förbryllande.

Nästa bok i serien kommer att heta Blindbock, det har läsarna fått bestämma.

Betyg: 4 tomteluvor
 
Foto: Sara Arnald

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8