måndag 23 juli 2012

Jonas Moström: Stryparen - Bokomdöme

Stryparen
Av Jonas Moström
Lind & Co 2012
ISBN 9789174610703, Inbunden, 304 sidor
Hela sju romaner om Sundsvallspolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen har deckarförfattaren Jonas Moström nu givit ut. Den nya dramatiska boken om en strypare på Sundsvalls sjukhus är inte hans bästa, men den är en kriminalroman med ovanligt mycket spänning och intensiv mördarjakt.

Offer efter offer hittas på sjukhuset, strypta och knivskurna i ansiktet. När dessutom hela huset drabbas av en av de värsta snöstormarna i mannaminne ökar dramatiken. Isolerade och med en seriemördare lös skapas panik och polisen försöker febrilt hitta gärningsmannen.

Samtidigt får vi följa de båda huvudpersonernas minst sagt trassliga familjeliv. Polisen Johans lever i två förhållanden, båda med barn i bilden, men bara ett är hans eget. När dessa barn, från de två familjerna, samtidigt blir intagna på sjukhuset och blir isolerade där kanske det blir lite väl melodramatiskt. Erik å sin sida får erbjudande om ett chefsjobb samtidigt som hans fru, som är författare, slår igenom internationellt. Någon måste avstå från sin karriär eftersom de har barn. Erik tvingas också erkänna att han har varit otrogen.

Kriminalhistorien är inte så märkvärdig, att gissa vem som är mördaren kräver ingen större tankeverksamhet. Men det är habilt skrivet och det är spännande. Detta gör att det är en bra deckare för en eftermiddag i hängmattan t ex. Bäst är Jonas Moström i sina beskrivningar av sjukhusmiljön och om sjukvårdens allmänna problem. Han har en bitande kritik mot nedskärningarna inom sjukvården och samtidigt är det lätt att tro på honom eftersom han är verksam läkare, och det gör kritiken effektiv.

Betyg: 3 tomteluvor
 
Foto: Ulla Montan

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2