Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 20 december 2012

Magnus Jahnsson: Sjukt begär - Bokomdöme

Sjukt begär
Av Magnus Jahnsson
Hoi Förlag 2012
ISBN 9789186775278, Inbunden, 362 sidor
Författaren har arbetat med läkemedel hela sitt liv och har förtjänstfullt använt sina kunskaper när han debuter med en thriller. Det är förvisso fiktiva händelser och karaktärer i boken, men hanteringen av stulna, falska och verkningslösa läkemedel är ett stort problem i världen. Inte minst i Afrika där HIV-situationen är katastrofal, men där bromsmedicinerna ändå inte når fram. De stjäls ofta och säljs tillbaka till Europa av hänsynslösa individer.

Här får bl a vi möta Erik, en HIV-smittad musiker som får verkningslösa bromsmediciner. Han står för den mänskliga anknytningen i boken. Det är skickligt av författaren att göra så. Problemet blir så mycket mer påtagligt då.

Apotekaren Felix Larson är ändå bokens huvudperson. Han försöker infiltrera det kriminella nätverket med ganska uselt resultat. Hans syfte är att nysta upp brottsorganisationen och han använder minst sagt ovanliga metoder.

Författaren växlar mellan den spännande intrigen och mer familjerelaterade avsnitt. Det är bra. Thrillers behöver andningspauser. Men ibland känns både dialog och intrig lite trögflytande, går lite på tomgång. Det känns mest som nybörjarmisstag.

Jag tror säkert att författaren har fått blodad tand och återkommer med en andra bok. Det är då inte säkert att läkemedelsbranschen kan bjuda på fler än kanske ytterligare en intrig för att hålla läsarens intresse vid liv. Det skulle vara intressant att se vad denna lovande debutant kan skriva om ett annat ämne.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: