måndag 6 juli 2015

Helena Sigander: Mord på väg - Bokomdöme

Mord på väg
Av Helena Sigander
Exilium Förlag 2015
ISBN 9789187511240, Häftad, 302 sidor
Författaren är flitig. Hon har givit ut mänga böcker och sysslar också med mycket annat som är litteraturanknutet. Det märks, hon kan skriva med ett driv som få debutanter lyckas med. Hon kan skapa intressanta karaktärer och annorlunda intriger.

Hennes huvudperson på senare år har varit privatdetektiven Eva S:t Clair, en kvinna med skinn på näsan och en stor portion nyfikenhet. Men hon har en mjukare och bräckligare sida också. Tur då att hon nästan är sambo med polisen Tor Bonde – en trygg famn att vila i och ett bra sätt att låta Eva komma närmare brottsutredningarna.

Inte så långt från huvudstaden slingrar sig länsväg 263. Där färdas Sven Eklund. Han blir stoppad av ett blinkande ljus. Vad han inte vet är att han är på väg att bli mördad med en kniv i magen.

När polisen ska lämna dödsbud till hans fru uppdagas det att han är bigamist. Meddelandet ges till två olika kvinnor. Båda kvinnorna blir naturligtvis misstänkta av svartsjukeskäl. Den ena kvinnan kontaktar Eva S:t Clair, de är gamla vänner. På det viset dras Eva in i utredningen som leds av hennes Tor.

Fler mord sker på samma plats, och på samma sätt. Utredningen pekar bakåt i tiden. Nästan alla inblandade har umgåtts som ungdomar. Då har även föräldrarna till två av de unga mördats, även det ett ouppklarat fall.

Bigamin, de gamla morden och återblickarna till karaktärernas ungdom gör boken både spännande, läsvärd och lite åt bladvändarhållet. Det är ändå en pusseldeckare, som läsare funderar man hela tiden på olika misstänkta – ända till den ganska överraskande upplösningen.

Helena Sigander skriver med ett flyt som jag uppskattar. Att hon dessutom visar upp en stillsam underfundig humor gör inte saken sämre. Men, uj uj uj, så många korrekturfel!!!

Betyg: 3 tomteluvorInga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6