Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 2 juli 2015

Sigrid Anders: Dubbeldöd - Bokomdöme

Dubbeldöd med Citymord
Av Sigrid Anders
Exilium Förlag 2015
ISBN 9789187511202, Häftad, 324 sidor
I denna volym blir man bjuden på två böcker i en. Huvudpersonen i Dubbeldöd, rörmokaren och fixaren Kim Petersén är också spökskrivare. Han skriver böcker som andra ger ut som sina. Den mycket rike matteläraren Thompson vill ge ut en deckare och låter Kim skriva den. Det resulterar i Citymord, som vävs in i originalhistorien. Nästan vartannat kapitel.Ett originellt grepp, om än inte helt nytt. Men det fungerar, bara man har koll på vilken bok man för tillfället läser.

I Dubbeldöd går tre kvinnor, utan till synes något gemensamt, hemifrån som vanligt. Men de återvänder inte till hemmet, de förblir spårlöst försvunna. De förmodade brotten, morden visar det sig, utreds av poliserna Herman Hansson och Anna Ljung. I polishuset arbetar också Kim. Han är något slags allmänt allt-i-allo. På olika sätt hänger han med i utredningen och ligger oftast ett steg före poliserna. Han är i många stycken en ganska underhållande, påhittig och intressant figur.

Samtidigt skriver han alltså på en deckare, Citymord. Där blir unga flickor mördade och en prostitutionshistoria rullas upp. Även där finns det en amatör med i utredningsarbetet, Melina Malm, som blivit vittne till det första mordet. Hon är därför själv hotad eftersom hon har sett mördaren.

Böckerna är skrivna med en viss småfnittrig humor, även om det är ruskiga brott som begås. Men historierna hänger inte riktigt ihop, tillfälligheterna haglar. Grundhistorien och temat i Dubbeldöd är fyndigt, men skulle behöva putsas på, närma sig trovärdigheten.

Betyg: 2 tomteluvor  Foto: Morgue File

Inga kommentarer: