Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 30 maj 2016

Mats Olsson: I de bästa familjer - Bokomdöme

I de bästa familjer
Av Mats Olsson
Norstedts 2016
ISBN 9789113066790, Inbunden, 367 sidor

Den för många välkände journalisten med specialitet på musik, film, sport, USA och mat kommer nu med sin andra kriminalroman om Harry Svensson. Frågan är om Mats Olsson inte mest är författare nu för tiden.

Harry Svensson är en journalist som blivit krogägare. Han kan inte låta bli att doppa näsan i blöt och agerar emellanåt som en klassisk och cynisk amerikansk privatdeckare. Det är lätt att dra paralleller till Chandlers Philip Marlowe när man läser. Eftersom Harry Svensson levererar sina tankar och ironier i första person blir det ännu mera påtagligt. Ganska så sympatiskt måste jag säga. Emellanåt är det instucket kapitel som är skrivna i tredje person, när Harry inte har berättarrollen.

En liten flicka knackar på Harrys dörr i Solviken mitt i natten. Hon är uppenbart rädd för de två män som söker henne utanför huset. Flickan är nästan stum och Harrys nyfikenhet väcks. Han vill ta reda vad som ligger bakom hennes rädsla och jakten på henne. Dessutom är han en rättskaffens karl och vill naturligtvis skydda henne. Annat som verkar hänga ihop är motorcykelklubben Dark Nights närvaro i trakten och dessutom är det något skumt med den förmögna familjen Björkenstam.

Intrigen har ett klassiskt småortsupplägg, men berättartekniken är lite annorlunda och samtidigt gammaldags. Författaren använder sina kunskaper väl, det finns t ex gott om musikassociationer. Mats Olsson använder sin ironiska humor på ett roande sätt. Kanske har han allt för många ingredienser i sin intrig, förutom det redan nämnda hittar man maffiainslag, öststatsbrottslighet mm.

Mats Olsson kan skriva underhållande kriminalromaner som jag önskar mig en mer koncentrerad historia av. Och kanske lite fler tempoväxlingar, nu känns det som full fart framåt nästan hela tiden.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Axel Öberg

Inga kommentarer: